In Indonesië hoort rendang bij speciale gelegenheden zoals trouwerijen en feestdagen. (N)iets te vieren? Wat ons betreft is dit gerecht altijd een goed idee!
Raadpleeg altijd het productetiket voor de meest accurate informatie over ingrediënten en allergenen
1 stuk(s)
Knoflookteen
½ stuk(s)
Ui
½ stuk(s)
Rode peper
1 tl
Verse gember
1 stuk(s)
Vers citroengras
150 gram
Sperziebonen
75 gram
Jasmijnrijst
½ zakje(s)
Gedroogde laos
100 gram
Rendang
(Bevat Soja, Tarwe)
el
Sambal
1.5 el
Zonnebloemolie
75 ml
Zoutarme groentebouillon
naar smaak
Peper en zout
Bereid de bouillon. Pers de knoflook of snijd fijn. Snipper de ui. Verwijder de zaadlijsten van de rode peper (let op: pittig! Gebruik naar smaak) en snijd fijn. Rasp de gember fijn. Verhit 1 el zonnebloemolie per persoon in een wok met deksel op middelhoog vuur. Voeg de ui, gember, rode peper, de helft van de knoflook en 1 tl laos per persoon toe en fruit 3 minuten.
Breng ruim water aan de kook in een pan voor de rijst en kneus het verse citroengras (zie Tip 1). Voeg de rijst en het gekneusde citroengras toe en kook 12 - 15 minuten. Giet af indien nodig en laat uitstomen (zie Tip 2).
Tip 1: Knik de stelen citroengras of geef er een harde tik op met bijvoorbeeld het heft van een mes.
Tip 2: Liever geen plakkerige rijst? Giet dan af in een zeef, spoel af en zet de zeef terug op de hete pan. Laat verder uitstomen.
Verwijder de steelaanzet van de sperziebonen en halveer ze.
Weetje: In sperziebonen zitten belangrijke mineralen zoals kalium voor het behoud van een gezonde bloeddruk en zowel ijzer als foliumzuur voor een energieker gevoel.
Voeg de sperziebonen toe aan de smaakmakers en bak 3 minuten. Blus af met de bouillon en laat, afgedekt, 8 minuten koken. Haal dan het deksel van de pan en kook nog 2 minuten in op hoog vuur. Roer er vervolgens naar smaak sambal doorheen.
Verhit 1/2 el zonnebloemolie per persoon in een hapjespan op middelhoog vuur. Fruit de overige knoflook met 1/2 tl laos per persoon 2 minuten. Voeg de rendang toe. Roer goed en hak het vlees eventueel kleiner met een pollepel. Verwarm ongeveer 4 minuten.
Schep de rijst op het bord en verdeel de rendang ernaast. Schep de boontjes erbij en giet de overgebleven saus van de boontjes over de rijst.