Wist je dat bloemkool echt een bloem is? Als de bladeren de bloemkool niet zouden bedekken, zouden de roosjes geel worden door de zon.
Raadpleeg altijd het productetiket voor de meest accurate informatie over ingrediënten en allergenen
50 gram
Spinazie
½ stuk(s)
Ui
½ stuk(s)
Knoflookteen
25 gram
Geraspte Goudse kaas
(Bevat Melk (inclusief lactose))
125 gram
Bloemkool
75 gram
Kookroom
(Bevat Melk (inclusief lactose))
⅓ tl
Belgische kruidenmix voor gehakt
15 gram
Geraspte gruyère DOP
(Bevat Melk (inclusief lactose))
90 gram
Volkoren fusilli
(Bevat Tarwe Kan bevatten Eieren, Lupine, Mosterd, Soja)
½ el
Olijfolie
½ el
[Plantaardige] roomboter
150 ml
Zoutarme groentebouillon
1 el
Bloem
naar smaak
Peper en zout
Verwarm de oven voor op 220 graden en bereid de bouillon. Breng ruim water aan de kook in een pan voor de pasta. Snijd de bloem van de bloemkool in kleine roosjes en de steel in kleine blokjes. Snipper de ui. Pers de knoflook of snijd fijn.
Meng de bloemkool op een bakplaat met bakpapier met 1/2 el olijfolie per persoon en breng op smaak met peper en zout. Rooster de bloemkool 14 - 16 minuten in de oven.
Weetje: Bloemkool is rijk aan calcium voor sterke botten en tanden, vitamine C voor de weerstand, kalium voor een gezonde bloeddruk en vezels voor gezonde darmen.
Kook de pasta 10 - 12 minuten in de pan. Giet daarna af, maar bewaar 50 ml kookvocht per persoon en laat uitstomen. Verhit 1/2 el roomboter per persoon in een hapjespan op middelhoog vuur. Fruit de ui en knoflook 1 - 2 minuten. Voeg de bloem toe en roer met een garde droog (zie Tip).
Tip: Bij het maken van de roux is het belangrijk dat je goed op de verhouding van bloem en roomboter let. Meet het eventueel zelf af met maatlepels (of een weegschaal): 1 el roomboter = 15 gram en 1 el bloem = 20 gram.
Voeg 1/3 van de bouillon toe en roer met de garde tot de bouillon is opgenomen. Herhaal deze handeling 2 keer met de overige bouillon, roer tot de saus glad is, breng aan de kook en laat nog 1 - 2 minuten indikken. Breng op smaak met peper.
Voeg 1/3 tl Belgische kruidenmix per persoon en de spinazie toe aan de saus en laat al roerend slinken. Voeg vervolgens de kookroom, geraspte belegen kaas, gruyère en het kookvocht toe. Meng goed en laat 2 - 3 minuten inkoken. Schep als laatste de pasta en de helft van de bloemkool door de saus.
Verdeel de pasta over de borden. Garneer met de overige bloemkool.