De rookworst in dit recept is op ambachtelijke wijze gemaakt - met duurzaam varkensvlees en gerookt boven beukenhout.
Raadpleeg altijd het productetiket voor de meest accurate informatie over ingrediënten en allergenen
250 gram
Aardappelen
1 stuk(s)
Ui
½ stuk(s)
Parmigiano Reggiano DOP
(Bevat Melk (inclusief lactose))
1 snufje
Nootmuskaat
150 gram
Gesneden boerenkool
1 stuk(s)
Varkensrookworst
25 gram
Spekreepjes
¾ el
[Plantaardige] roomboter
5 ml
[Plantaardige] melk
1 el
Olijfolie
naar smaak
Peper en zout
1 tl
Mosterd
Verwarm de oven voor op 150 graden. Was of schil de aardappelen en snijd in grove stukken. Snijd de rode ui in halve ringen. Rasp de parmigiano reggiano. Rasp 1 mespuntje nootmuskaat per persoon met een fijne rasp.
Leg 2/3 van de boerenkool in een pan met deksel. Voeg de aardappelen toe aan de pan en zet onder water. Voeg een snuf zout toe en breng aan de kook. Laat 15 - 20 minuten koken, of tot de aardappelen gaar zijn. Voeg de laatste 6 minuten de rookworst toe. Giet af en laat zonder deksel uitstomen.
Meng ondertussen in een kom de overige boerenkool met 1 el olijfolie per persoon, de parmigiano reggiano, peper en zout. Verspreid de boerenkool over een bakplaat met bakpapier en rooster in 15 - 20 minuten krokant.
Verhit een koekenpan zonder olie op hoog vuur en bak de spekjes in 6 - 8 minuten krokant. Voeg 1/4 el roomboter per persoon en de ui toe aan de koekenpan. Laat de ui in 6 - 8 minuten zacht worden.
Stamp de aardappelen en boerenkool tot een grove stamppot. Voeg 1/2 el roomboter per persoon en een scheutje melk of kookvocht toe om het smeuïg te maken. Voeg 1 tl mosterd per persoon toe en breng op smaak met 1 mespuntje nootmuskaat per persoon, peper en zout.
Tip: Dit gerecht bevat veel calorieën. Let jij op je calorie-inname? Laat de boter dan uit de stamppot (voeg eventueel extra kookvocht toe), en verdeel 1 rookworst over 2 personen. Overgebleven rookworst kun je gebruiken als broodbeleg of in een soep verwerken.
Verdeel de stamppot over de borden en serveer met de rookworst, spekjes en ui. Garneer met de krokante boerenkool.
Tip: Wist je dat de 150 g boerenkool die je in dit gerecht per persoon gebruikt meer dan 200% van de ADH aan vitamine C bevat? Ook bevat het meer calcium dan een beker melk, ruim 50% van de ADH aan vitamine A en is het rijk aan kalium en vitamine E.