Stamppot van zoete aardappel en boerenkool
topBannerName Desktop
topBannerName Tablet
topBannerName Mobile
Stamppot van zoete aardappel en boerenkool

Stamppot van zoete aardappel en boerenkool

met witte grillkaas en uienjus

Wist je dat de zoete aardappel meer bètacaroteen, oftewel pro-vitamine A, bevat dan de gewone aardappel? Deze stof zorgt voor de oranje kleur van de zoete aardappel.

Labels:
Veggie
Allergenen :
Melk (inclusief lactose)
Mosterd
Amandelnoten
Pinda's

Raadpleeg altijd het productetiket voor de meest accurate informatie over ingrediënten en allergenen

Bereidingstijd35 minuten
oventijd35 minuten
NiveauGemiddeld

Ingredienten

Hoeveelheden

225 gram

Zoete aardappel

100 gram

Aardappelen

100 gram

Gesneden boerenkool

(Kan bevatten Selderij)

1 stuk(s)

Ui

100 gram

Witte grillkaas

(Bevat Melk (inclusief lactose))

½ zakje(s)

Vadouvan

(Bevat Mosterd)

20 gram

Pikante uienchutney

10 gram

Gezouten amandelen

(Bevat Amandelnoten, Pinda's Kan bevatten Noten, Sesamzaad)

Zelf toevoegen

1

[Plantaardige] melk

1 el

[Plantaardige] roomboter

¼ stuk(s)

Zoutarm groentebouillonblokje

naar smaak

Peper en zout

sideBannerName

Voedingswaarden

Energie (kcal)914 kcal
Energie (kJ)3826 kJ
Vetten44.3 g
waarvan verzadigd30.5 g
Koolhydraten85.8 g
waarvan suikers23.4 g
Vezels16.9 g
Eiwitten36.7 g
Zout4.5 g

Benodigdheden

Soeppan of grote pan met deksel
Koekenpan met deksel
Koekenpan
Keukenpapier
Steelpan
Aardappelstamper

Instructies

Aardappelen koken
1

Was of schil de twee soorten aardappelen en snijd in grove stukken. Zet de aardappelen onder water in een soeppan of grote pan met deksel, verkruimel 1/8 bouillonblokje boven de pan en breng aan de kook. Voeg, wanneer het water kookt, de boerenkool toe aan de pan en kook alles, afgedekt, in 15 - 20 minuten gaar. Giet af, bewaar wat van het kookvocht en laat zonder deksel uitstomen.

Jus maken
2

Snipper ondertussen de helft van de ui en snijd de andere helft in ringen. Hak de amandelen grof. Verhit 1/2 el roomboter in een koekenpan met deksel op middelmatig vuur en bak de uienringen, afgedekt, 6 - 8 minuten. Haal het deksel van de koekenpan, verkruimel 1/8 bouillonblokje per persoon boven de pan en blus af met 25 ml water per persoon en de uienchutney (zie Tip). Meng goed. Laat 1 - 2 minuten pruttelen, zet het vuur laag en laat verder sudderen tot serveren.

Tip: Let jij op je zoutinname? Laat het bouillonblokje dan achterwege en breng eventueel op smaak met peper en zout.

Grillkaas bakken
3

Dep ondertussen de grillkaas droog met keukenpapier. Snijd de grillkaas in plakken van ongeveer 1 cm dik (zie Tip). Verhit een koekenpan met anti-aanbaklaag zonder bakvet op middelhoog vuur en bak de grillkaas 2 - 3 minuten per kant. De grillkaas is klaar als hij mooi goudbruin is.

Tip: Deze maaltijd is calorierijk. Let jij op je calorie-inname? Gebruik dan de helft van de grillkaas. De overige kaas kun je de volgende dag bijvoorbeeld op een broodje of in een lunchsalade verwerken.

Vadouvan bakken
4

Verhit 1/2 el roomboter per persoon in een steelpan op middelhoog vuur en fruit de gesnipperde ui 1 - 2 minuten. Voeg de vadouvan toe en bak nog 1 minuut. Blus af met een scheutje melk.

Stamppot afmaken
5

Stamp de aardappelen en boerenkool met een aardappelstamper tot een grove puree. Voeg het vadouvan-mengsel uit de steelpan toe en meng goed. Voeg eventueel wat van het kookvocht toe om het smeuiger te maken. Breng eventueel op smaak met peper en zout.

Serveren
6

Verdeel de stamppot over diepe borden. Leg de grillkaasplakjes erbovenop. Verdeel de jus over de borden en garneer met de amandelen.