Tajine is ook de benaming van de aardewerken stoofpot waar dit gerecht traditioneel in wordt bereid - langzaam gegaard op hete kolen.
Raadpleeg altijd het productetiket voor de meest accurate informatie over ingrediënten en allergenen
200 gram
Aardappelen
½ stuk(s)
Ui
1 stuk(s)
Knoflookteen
1 tl
Verse gember
½ stuk(s)
Rode puntpaprika
½ stuk(s)
Aubergine
⅓ zakje(s)
Afrikaanse kruidenmix
1 stuk(s)
Kipfilet
5 gram
Verse bladpeterselie
(Kan bevatten Selderij)
¼ stuk(s)
Citroen
½ stuk(s)
Wortel
30 gram
Groene olijven
¼ el
Bruine basterdsuiker
1 tl
Honing [of plantaardig alternatief]
1 el
Olijfolie
½ el
Extra vierge olijfolie
50 ml
Water
naar smaak
Peper en zout
Breng ruim water met een flinke snuf zout aan de kook in een pan met deksel. Schil de aardappelen of was grondig en snijd in grove stukken. Snijd de ui in halve ringen. Pers de knoflook of snijd fijn. Rasp de gember. Halveer de paprika, verwijder de zaadlijsten en snijd in smalle reepjes. Snijd de aubergine in blokjes van 1 - 2 cm. Halveer de wortel en snijd in halve maantjes.
Kook de aardappelen, afgedekt, 12 - 15 minuten, of tot ze gaar zijn. Giet af en bewaar afgedekt in de pan. Verhit de olijfolie in een grote hapjespan met deksel op middelhoog vuur. Voeg de aubergine, wortel, ui, knoflook en gember toe. Bak 3 - 4 minuten. Voeg de bruine suiker toe en bak 1 - 2 minuten.
Weetje: Wist je dat ui een bron van vitamine C is? Deze vitamine helpt onder andere het lichaam om ijzer beter uit voeding op te nemen.
Maak wat plaats in het midden van de pan. Voeg de kipfilet en de paprika toe (zie Tip). Breng de kipfilet op smaak met peper en zout en bak in 2 minuten per kant gelijkmatig bruin.
Tip: Als je geen plaats meer hebt in de hapjespan kun je de kipfilet ook apart bakken in een koekenpan.
Haal de kipfilet uit de pan en bewaar apart. Voeg de Afrikaanse kruidenmix en de honing toe en schep goed om. Leg de kipfilet terug in de hapjespan. Voeg de aangegeven hoeveelheid water toe, zodat 2/3 van de groenten bedekt is met water. Laat het geheel, afgedekt, 12 - 15 minuten sudderen op middelmatig vuur.
Snijd ondertussen de peterselie fijn. Snijd de citroen in kwarten en halveer de olijven. Voeg, als de tajine gaar is, de olijven toe aan de hapjespan. Knijp citroenpartjes naar smaak uit boven de pan. Laat zonder deksel nog 5 - 6 minuten verder koken op middelhoog vuur. Breng op smaak met peper en zout.
Besprenkel de aardappelen met de extra vierge olijfolie en 2/3 van de peterselie. Breng op smaak met peper en zout. Verdeel de aardappelen over soepborden en schep de tajine erbij. Garneer met de overige peterselie en serveer met de eventuele overige citroenpartjes.