Minder vlees eten is niet alleen goed voor ons, maar ook voor de planeet. Wist je dat één week geen vlees eten gelijk staat aan het besparen van 79 kilometer autorijden? Onze caloriebewuste recepten bevatten meer dan 250 g groenten en minder dan 700 calorieën.
Raadpleeg altijd het productetiket voor de meest accurate informatie over ingrediënten en allergenen
250 gram
Aardappelen
125 gram
Kastanjechampignons
100 gram
Peterseliewortel
1 stuk(s)
Sjalot
1 stuk(s)
Knoflookteen
¼
Tomatenpuree
40 gram
Cranberrychutney
5 gram
Verse tijm
(Kan bevatten Selderij)
1 stuk(s)
Laurierblad
10 gram
Geraspte pecorino DOP
125 ml
Zoutarme groentebouillon
naar smaak
Peper en zout
5 ml
[Plantaardige] melk
1 tl
Mosterd
1 el
[Plantaardige] roomboter
½ el
Rodewijnazijn
1 tl
Bloem
Bereid de bouillon. Breng ruim water aan de kook in een pan met deksel voor de aardappelen. Schil de aardappelen en snijd in grove stukken. Veeg de kastanjechampignons schoon met keukenpapier en snijd ze in kwarten. Was de peterseliewortel grondig en snijd in blokjes van 1/2 - 1 cm. Snipper de sjalot. Pers de knoflook of snijd fijn.
Tip: Dit gerecht bevat meer dan 250 gram groente. Dat maakt deze maaltijd rijk aan vezels en vitamine C. Wist je dat 50% van de vitamine C afkomstig is van de peterseliewortel?
Verhit 1/2 el roomboter per persoon in een andere pan met deksel. Bak de knoflook, sjalot, peterseliewortel en champignons 3 - 4 minuten aan en bak in de laatste minuut 1 tl bloem per persoon mee. Kook de aardappelen, afgedekt, in 12 - 15 minuten gaar. Giet daarna af, bewaar een beetje kookvocht en laat uitstomen zonder deksel.
Voeg de tomatenpuree en cranberrychutney toe aan de pan met groenten, roer goed door en bak 2 minuten. Voeg per persoon 1/2 el rodewijnazijn en 125 ml groentebouillon toe. Voeg de tijm en het laurierblad toe. Zet het vuur laag en laat, afgedekt, 18 - 22 minuten zachtjes stoven. Haal halverwege het deksel van de pan zodat de stoof kan inkoken.
Stamp de aardappelen tot een puree met een aardappelstamper. Voeg de geraspte pecorino toe en per persoon: 1/2 el roomboter, 1 tl mosterd en een scheutje melk of kookvocht om het smeuïg te maken. Breng op smaak met peper en zout.
Haal de takjes tijm en het laurierblad uit de stoof. Roer goed door en breng indien nodig op smaak met peper en zout.
Verdeel de aardappelpuree over diepe borden en schep de stoof erop.