Vier de zomer en geef deze winterse klassieker een mediterrane make-over met zongedroogde tomaatjes en Italiaanse gehaktballetjes. Onze slager heeft het gehakt vast gekruid met Italiaanse kruiden en er balletjes van gedraaid, omdat jij vast wel leukere dingen kunt bedenken dan lang in de keuken staan. Een ijskoud drankje inschenken voor bij jouw zomerse stamppot bijvoorbeeld.
The quantities provided above are averages only.
Always refer to the product label for the most accurate information about ingredients and allergens
300 g
Kruimige aardappelen
½ unit
Rode ui
35 g
Zongedroogde tomaten
3 unit
Rundergehaktballetjes met Spaanse kruiden
150 g
Gesneden andijvie
25 g
Oude-kaasblokjes
(Contains Milk)
1 tablespoon
Roomboter
(Contains Milk)
1 tablespoon
Zwarte balsamicoazijn
to taste
Melk
(Contains Milk)
to taste
Peper en zout
½ tablespoon
Olijfolie
Breng ruim water aan de kook in een pan met deksel voor de aardappelen. Schil of was de aardappelen grondig en snijd in grove stukken. Kook de aardappelen in 12 – 15 minuten gaar. Giet daarna af en laat zonder deksel uitstomen.
Druk in elk gehaktballetje een paar blokjes oude kaas. Draai daarna weer dicht tot mooie gehaktballetjes. Let op! Gebruik niet alle kaas maar houd wat over voor door de stamppot. Snijd vervolgens de rode ui in halve ringen en snijd de zongedroogde tomaten klein.
Verhit de helft van de roomboter in een koekenpan met deksel en bak de gehaktballetjes in 3 – 4 minuten rondom bruin op middelhoog vuur. Voeg de rode ui en de zwarte balsamicoazijn toe en roerbak 1 minuut. Draai het vuur laag, dek de pan af en bak nog 8 – 10 minuten, of tot de gehaktballetjes gaar zijn.
Verhit ondertussen de olijfolie in een wok of hapjespan op middellaag vuur en bak het grootste deel van de andijvie 5 minuten.
Stamp de aardappelen tot een grove stamppot. Voeg de roomboter en een klein scheutje melk of kookvocht toe om het smeuïg te maken. Roer de gebakken en overige rauwe andijvie door de stamppot. Voeg de oude kaas en de zongedroogde tomaten toe. Breng op smaak met peper en zout.
Verdeel de andijviestamppot over de borden. Serveer met de gehaktballetjes en schenk de vleesjus met de rode ui uit de pan erover.