Balinese rijsttafel met rendang en kip
Balinese rijsttafel met rendang en kip

Balinese rijsttafel met rendang en kip

met gele rijst en sperziebonen

In Indonesië hoort rendang bij speciale gelegenheden zoals trouwerijen en feestdagen. (N)iets te vieren? Wat ons betreft is dit gerecht altijd een goed idee!

Allergens:
Wheat

The quantities provided above are averages only.

Always refer to the product label for the most accurate information about ingredients and allergens

Total Time40 minutes
Cooking Time40 minutes
DifficultyMedium

Ingredients

Serving amount

100 g

Rendang

100 g

Diced chicken

¼ piece

Lime

100 g

Green beans

1 piece

Carrot

10 g

Garlic-ginger-chili mix

150 milliliters

Coconut milk

1.5 teaspoon

Ground turmeric

75 g

Jasmine rice

¼ sachet(s)

Ground lemongrass

15 g

Crispy fried onions

(Contains Wheat May be present Sesame, Gluten, Peanuts, Tree nuts)

Not included in your delivery

to taste

Salt and pepper

1 tablespoon

Sunflower oil

2 tablespoon

[Reduced salt] ketjap manis

1.5 teaspoon

Honey [or plant-based alternative]

¼ piece

Low sodium chicken stock cube

1 teaspoon

Sugar

1 tablespoon

White wine vinegar

Nutrition Values

Calories1218 kcal
Energy (kJ)5095 kJ
Fat60 g
Saturated Fat32 g
Carbohydrate120 g
Sugar35 g
Dietary Fiber9.8 g
Protein46 g
Salt5 g
Due to the different suppliers we purchase our products from, nutritional facts per meal can vary from the website to what is received in the delivered box, depending on your region.

Utensils

Grater
Casserole with Lid
Bowl
Tall-Sided Pan
Large Bowl

Cooking Steps

Kip marineren
1

Haal de rendang uit de koelkast. Snijd de limoen in partjes en pers 1 partje per persoon uit in een kom. Voeg per persoon: 2 tl ketjap en 1 1/2 tl honing toe aan de kom en meng goed tot een marinade. Snijd grote stukken kipsatéblokjes eventueel kleiner en meng de blokjes met de marinade. Verwijder de steelaanzet van de sperziebonen en snijd de sperziebonen in 3 gelijke stukken. Rasp de wortel met een grove rasp.

Rijst koken en bereiden
2

Verhit een steelpan met deksel zonder olie op middelmatig vuur voor de rijst. Voeg de gemalen kurkuma samen met de helft van de mix van verse gember, knoflook en rode peper toe aan de steelpan en bak kort aan. Voeg de rijst en 150 ml water per persoon toe. Voeg ten slotte 1/3 van de kokosmelk toe en roer alles goed door. Laat, afgedekt, 13 - 15 minuten zachtjes droogkoken. Voeg eventueel wat extra water toe als de rijst te snel droogkookt. Laat uitstomen zonder deksel.

Sperziebonen bereiden
3

Verhit 1/2 el zonnebloemolie per persoon in een wok of hapjespan met deksel op middelhoog vuur. Voeg de overige verse gember, knoflook en rode peper toe en bak 2 minuten. Voeg 1/3 van de kokosmelk en per persoon: 140 ml water en 1/4 kippenbouillonblokje toe. Roer goed door en voeg de sperziebonen en de helft van de geraspte wortel toe. Breng aan de kook en laat, afgedekt, 13 - 15 minuten op laag vuur koken. Breng op smaak met peper en zout.

Rendang Bakken
4

Verhit een koekenpan zonder olie op middelhoog vuur. Voeg de rendang, de overige ketjap, de overige kokosmelk en 1/4 zakje gemalen citroengras per persoon toe en bak 2 - 3 minuten. Haal uit de pan en houd warm tot serveren.

Tip: Je kan de rendang warm houden door het op een bord of een warme schaal te bewaren te bewaren en te bedekken met aluminiumfolie.

Bakken en mengen
5

Meng in een kom per persoon: 1 el wittewijnazijn, 1 tl suiker en een snuf zout. Voeg de overige wortel toe en schep goed om. Zet opzij en laat de smaken intrekken. Voeg 1/2 el zonnebloemolie per persoon toe aan dezelfde koekenpan. Leg de kipsatéblokjes in de pan en bewaar de overige marinade voor later. Bak de kipsatéblokjes 3 - 4 minuten per kant, of tot de kip gaar is. Giet dan de overige marinade over de blokjes en bak nog 1 minuut. Let op: dit kan snel aanbakken. Zet het vuur eventueel wat lager en zet de pan na het bakken direct onder water.

Serveren
6

Verdeel de gele rijst over een grote kom en garneer met de gefrituurde uitjes. Serveer de overige elementen in aparte kommen of serveerschalen en verdeel over de tafel. Serveer met de overige limoenpartjes.