Balinese rijsttafel met rendang en kipsaté
Balinese rijsttafel met rendang en kipsaté

Balinese rijsttafel met rendang en kipsaté

met gele rijst en sperziebonen

In Indonesië hoort rendang bij speciale gelegenheden zoals trouwerijen en feestdagen. (N)iets te vieren? Wat ons betreft is dit gerecht altijd een goed idee!

Allergens:
Wheat

The quantities provided above are averages only.

Always refer to the product label for the most accurate information about ingredients and allergens

Total Time40 minutes
Cooking Time40 minutes
DifficultyMedium

Ingredients

Serving amount

100 g

Rendang

100 g

Diced chicken

¼ piece

Lime

105 g

Green beans

1 piece

Carrot

10 g

Garlic-ginger-chili mix

145 milliliters

Coconut milk

1.5 teaspoon

Ground turmeric

75 g

Jasmine rice

1 piece

Fresh lemongrass

2 piece

Skewers

15 g

Crispy fried onions

(Contains Wheat May be present Sesame, Gluten, Peanuts, Tree nuts)

¼ sachet(s)

Ground lemongrass

Not included in your delivery

¼ piece

Low sodium chicken stock cube

1.5 teaspoon

Honey [or plant-based alternative]

1 tablespoon

Sunflower oil

1 tablespoon

White wine vinegar

1 teaspoon

Sugar

2 tablespoon

[Reduced salt] ketjap manis

Nutrition Values

Calories1218 kcal
Energy (kJ)5096 kJ
Fat60 g
Saturated Fat32 g
Carbohydrate120 g
Sugar35 g
Dietary Fiber9.8 g
Protein46 g
Salt5 g
Due to the different suppliers we purchase our products from, nutritional facts per meal can vary from the website to what is received in the delivered box, depending on your region.

Utensils

Bowl
Grater
Casserole with Lid
Tall-Sided Pan

Cooking Steps

Kip marineren
1

Haal de rendang uit de koelkast. Snijd de limoen in partjes en pers 1 partje per persoon uit in een kom. Voeg per persoon: 2 tl ketjap en 1 1/2 tl honing toe aan de kom en meng goed tot een marinade. Snijd grote stukken kipsaté eventueel kleiner en meng de blokjes kipsaté met de marinade. Verwijder de steelaanzet van de sperziebonen en snijd de sperziebonen in 3 gelijke stukken. Rasp de wortel met een grove rasp.

Rijst koken en bereiden
2

Verhit een steelpan met deksel zonder olie op middelmatig vuur voor de rijst. Kneus het verse citroengras. Voeg de gemalen kurkuma samen met de helft van de mix van verse gember, knoflook en rode peper toe aan de steelpan en bak kort aan. Voeg de rijst en 150 ml water per persoon toe. Voeg ten slotte 1/3 van de kokosmelk en het gekneusde citroengras toe en roer alles goed door. Laat 13 - 15 minuten, afgedekt, zachtjes droogkoken. Voeg eventueel wat extra water toe als de rijst te snel droogkookt. Laat uitstomen met deksel.

Tip: Hoe meer je het citroengras kneust, hoe meer smaak het zal vrijgeven.

Sperziebonen smoren
3

Verhit 1/2 el zonnebloemolie per persoon in een wok of hapjespan met deksel op middelhoog vuur. Voeg de overige verse gember, knoflook en rode peper toe en bak 2 minuten. Voeg 1/3 van de kokosmelk en per persoon: 140 ml water en 1/4 kippenbouillonblokje toe. Roer goed door en voeg de sperziebonen en de helft van de geraspte wortel toe. Breng aan de kook en laat, afgedekt, 13 - 15 minuten op laag vuur koken. Breng op smaak met peper en zout.

Kip rijgen
4

Meng in een kom per persoon: 1 el wittewijnazijn, 1tl suiker en een snuf zout. Voeg de overige wortel toe en schep goed om. Zet opzij en laat de smaken intrekken. Rijg de gemarineerde kip aan 2 spiesjes per persoon. Rijg elke spies met een zig-zag beweging door de kip, zodat het goed stevig op de spies zit. Verhit een koekenpan zonder olie op middelhoog vuur. Voeg de rendang, overige ketjap, 1/3 van de kokosmelk en 1/4 zakje gemalen citroengras per persoon toe en bak 2 - 3 minuten. Haal uit de pan en houd warm tot serveren.

Tip: Je kan de rendang warm houden door het op een warm bord of een warme schaal te bewaren en te bedekken met aluminiumfolie.

Bakken
5

Voeg 1/2 el zonnebloemolie per persoon toe aan dezelfde koekenpan. Leg de kipsaté in de pan en bewaar de overige marinade voor later. Bak de kipsaté 3 - 4 minuten per kant of totdat de kip gaar is. Giet dan de overige marinade over de saté en bak nog 1 minuut. Let op: het kan snel aanbakken. Zet het vuur eventueel wat lager en zet de pan na het bakken direct onder water.

Serveren
6

Verdeel de gele rijst over een grote kom en garneer met de gefrituurde uitjes. Serveer de overige elementen in aparte kommen of serveerschalen en verdeel over de tafel. Serveer met de overige limoenpartjes.