.
The quantities provided above are averages only.
Always refer to the product label for the most accurate information about ingredients and allergens
250 g
Bloemkool
200 g
Vastkokende aardappelen
½ unit
Knoflookteen
1 unit
Nootmuskaat
40 g
Geraspte belegen kaas
(Contains Milk)
12 g
Panko paneermeel
(Contains Gluten, Wheat)
½ unit
Ui
1 unit
Varkensboerenworst
2.5 g
Verse krulpeterselie
(May be present Celery)
1.25 tablespoon
Roomboter
(Contains Milk)
½ pack
Melk
(Contains Milk)
1 tablespoon
Bloem
to taste
Peper en zout
Verwarm de oven voor op 200 graden. Breng ruim water met een snuf zout aan de kook in een pan met deksel. Snijd de bloem van de bloemkool in roosjes en de stam in blokjes. Schil de aardappelen of was ze grondig en snijd in grove stukken. Pers de knoflook of snijd fijn. Rasp een mespunt nootmuskaat per persoon met een fijne rasp.
Kook de aardappelen, afgedekt, 12 - 15 minuten. Voeg de laatste 5 minuten de bloemkool toe. Giet af en stort beide in een ovenschaal. Laat even uitstomen en bestrooi met peper en zout.
Verhit 1 el roomboter per persoon in een steelpan op middelhoog vuur. Voeg de knoflook toe en bak 1 - 2 minuten. Voeg 1 el bloem per persoon toe en bak 1 minuut mee. Blus af met 1/3 van de melk en roer met een garde tot de melk is opgenomen. Herhaal deze handeling nog 2 keer met de overige melk. Roer de saus glad en breng op smaak met peper, zout en nootmuskaat. Voeg de helft van de kaas toe en meng goed. Haal dan de saus van het vuur.
Giet de kaassaus over de bloemkool en aardappelen in de ovenschaal. Meng de panko met alle overige kaas en strooi over de kaassaus. Gratineer 15 - 20 minuten in de oven.
Halveer intussen de ui en snijd in halve ringen. Verhit 1/4 el roomboter per persoon in een koekenpan en bak de boerenworst in 2 - 3 minuten op middelhoog vuur rondom bruin. Voeg de ui toe. Dek de pan af en bak de worst en ui 8 - 10 minuten op gemiddeld vuur. Keer regelmatig om. Snijd de peterselie fijn.
Serveer de gegratineerde bloemkool en aardappelen met de boerenworst en gebakken ui. Garneer met de peterselie.