Bij Brandt & Levie worden alle recepturen zelf gecreëerd en is het varken van Nederlandse bodem - in deze variant zit majoraan en knoflook.
The quantities provided above are averages only.
Always refer to the product label for the most accurate information about ingredients and allergens
200 g
Potatoes
150 g
Sweet potato
½ piece
Leek
½ sachet(s)
Sicilian-style herb mix
1 piece
Onion
25 g
Greek-style cheese
(Contains Milk)
1 piece
Pork sausage with marjoram & garlic
2 tablespoon
[Plant-based] butter
½ tablespoon
Balsamic vinegar
to taste
Salt and pepper
Was of schil de aardappelen en zoete aardappelen en snijd in grove stukken. Zet beide soorten aardappelen onder water in een pan met deksel en kook, afgedekt, in 12 - 15 minuten gaar. Giet af, maar bewaar wat van het kookvocht en laat zonder deksel uitstomen.
Snijd ondertussen de ui in halve ringen. Snijd de prei in de lengte in vieren en snijd vervolgens fijn.
Weetje: Wist je dat 100 gram prei meer dan 1/3 van de ADH foliumzuur oplevert? Deze B-vitamine is essentieel voor de groei en goede werking van het lichaam.
Verhit 1/2 el roomboter per persoon in een koekenpan met deksel op middelhoog vuur en bak de ui en worst in 2 - 3 minuten rondom bruin. Dek vervolgens de pan af en bak 8 - 10 minuten op middellaag vuur, of tot de worst gaar is. Keer regelmatig om. Blus daarna af met per persoon: 1/2 el zwarte balsamicoazijn en 2 el water en meng tot een jus. Zet het vuur laag en laat de jus inkoken (zie Tip).
Tip: Voeg eventueel extra water toe als de saus te dik wordt, of een klein beetje bloem als de saus te waterig is, en meng goed door.
Verhit 1/2 el roomboter in een hapjespan op middelhoog vuur en bak de Siciliaanse kruiden 1 minuut, of tot deze beginnen te geuren. Voeg de prei toe en bak 4 - 5 minuten.
Stamp beide soorten aardappelen met een aardappelstamper tot een grove puree. Voeg 1 el roomboter per persoon en een scheutje kookvocht toe en stamp goed door. Roer de gebakken prei door de stamppot. Breng op smaak met peper en zout.
Verdeel de stamppot over de borden. Verkruimel de witte kaas over de stamppot. Leg de worst erop en giet de uienjus erover.