De traditionele 'worst met patatjes', maar dan met een twist! De varkensworst in dit recept is opgeleukt met een vleugje Westmalle trappistenbier. Wedden dat de subtiele biersmaak in het gehakt, het frisse van de venkel-appelsalade en de licht bittere smaak van de gekarameliseerde witlof je zó terug naar grootmoeders keuken brengt? Smakelijk – en santé!
The quantities provided above are averages only.
Always refer to the product label for the most accurate information about ingredients and allergens
250 g
Kruimige aardappelen
½ unit
Venkel
½ unit
Appel
2.5 g
Verse dille
(May be present Celery)
1 unit
Witlof
1 unit
Brandt&Levie varkensworst met Westmalle dubbel
(Contains Gluten)
1.5 tablespoon
Roomboter
(Contains Milk)
½ tablespoon
Honing
½ tablespoon
Extra vierge olijfolie
½ tablespoon
Wittewijnazijn
drizzle
Melk
(Contains Milk)
1 teaspoon
Mosterd
to taste
Peper en zout
Schil of was de aardappelen grondig en snijd in grove stukken. Zorg dat de aardappelen net onder water staan in een pan met deksel, breng afgedekt aan de kook en kook in 12 – 15 minuten gaar. Giet daarna af, bewaar een beetje kookvocht en zet de aardappelen afgedekt opzij.
Halveer de venkel, snijd in kwarten en verwijder de harde kern. Snijd de venkel in dunne reepjes. Snijd de appel in kwarten, verwijder het klokhuis en snijd de appel in dunne plakken. Snijd de dille fijn. Maak in een saladekom een dressing van per persoon 1/2 el extra vierge olijfolie en 1/2 el wittewijnazijn. Breng op smaak met peper en zout. Meng de dressing met de venkel, appel en dille. Zet opzij en schep af en toe om.
Snijd de onderkant van het witlof en snijd in de lengte doormidden. Verwijder de harde kern en snijd in de breedte in repen. Verhit 1/2 el roomboter per persoon in een hapjespan met deksel en bak het witlof 1 minuut op hoog vuur. Zet het vuur lager, besprenkel het witlof met 1/2 el honing per persoon. Breng op smaak met peper en zout. Karamelliseer het witlof, afgedekt, 10 – 12 minuten op laag vuur. Schep tussendoor voorzichtig om.
Verhit ondertussen 1/2 el roomboter per persoon in een andere koekenpan met deksel. Bak de varkensworst op middelhoog vuur in 2 – 3 minuten rondom bruin. Dek de pan vervolgens af en bak 8 – 10 minuten op gemiddeld vuur. Keer regelmatig om.
Stamp de aardappelen met een aardappelstamper tot een grove puree. Voeg 1/2 el roomboter per persoon, een scheutje melk en eventueel wat kookvocht toe om het smeuïg te maken. Voeg vervolgens de mosterd toe en breng op smaak met peper en zout.
Verdeel de aardappelpuree over de borden. Leg de witlof en de worst ernaast. Serveer de venkelsalade erbij.