Zelf een barbecuesaus maken? Dat is zo gedaan! Het gerookte paprikapoeder zorgt voor de rokerige smaak die zo kenmerkend is voor de barbecuesaus. Je legt de gehaktballen na het aanbraden weer in de saus: de smaken trekken dan niet alleen extra goed in het vlees, dit is ook dé truc om ze gelijkmatig te garen, waardoor ze heerlijk mals worden.
The quantities provided above are averages only.
Always refer to the product label for the most accurate information about ingredients and allergens
150 g
Vastkokende aardappelen
1 unit
Hamburgerbol
(Contains Gluten, Milk, Sesame, Lupine May be present Tree nuts, Soy, Egg)
½ unit
Sjalot
1 unit
Knoflookteen
¼ unit
Rode peper
3 unit
Gekruide rundergehaktballetjes
½ teaspoon
Gerookt paprikapoeder
1 teaspoon
Gemalen komijnzaad
100 g
Passata
10 milliliters
Sojasaus
(Contains Gluten, Soy)
½ unit
Komkommer
1 unit
Tomaat
2.5 g
Verse bieslook
(May be present Celery)
¾ tablespoon
Olijfolie
1 tablespoon
Zonnebloemolie
1 teaspoon
Zwarte balsamicoazijn
1 teaspoon
Honing
1 tablespoon
Wittewijnazijn
½ teaspoon
Suiker
to taste
Peper en zout
Verwarm de oven voor op 210 graden. Schil of was de aardappelen grondig en snijd er frieten van 1/2 - 1 cm van. Meng de frieten op een bakplaat met bakpapier met de olijfolie en breng op smaak met peper en zout. Bak 30 – 40 minuten in het midden van de oven. Schep halverwege om. Bak de laatste 5 – 7 minuten de hamburgerbol mee in de oven.
Snipper ondertussen de sjalot en pers de knoflook of snijd fijn. Verwijder de zaadlijsten van de rode peper en snijd de rode peper fijn. Verhit de helft van de zonnebloemolie in een hapjespan met deksel en bak de gekruide gehaktballen in 5 – 6 minuten rondom bruin op middelhoog vuur. Ze hoeven nog niet gaar te zijn. Haal uit de pan en bewaar apart.
Zet het vuur middelmatig, voeg de overige zonnebloemolie toe aan dezelfde hapjespan en fruit de sjalot, knoflook, rode peper, 1/2 tl gerookt paprikapoeder per persoon en 1 tl gemalen komijnzaad per persoon 2 minuten in de hapjespan. Schenk de passata, zwarte balsamicoazijn, honing en 10 ml sojasaus per persoon in de hapjespan en breng zachtjes aan de kook.
Zet het vuur middellaag zodra de saus kookt en voeg de gehaktballen weer toe aan de hapjespan. Dek af en laat nog 7 – 9 minuten zachtjes koken, of totdat de gehaktballen gaar zijn. Breng op smaak met peper en zout. Roer af en toe goed door.
Meng ondertussen in een saladekom de wittewijnazijn met de suiker. Breng op smaak met peper en zout. Schaaf de komkommer met een kaasschaaf of dunschiller in dunne linten of snijd in dunne plakjes. Snijd de tomaat in smalle parten en snijd de bieslook fijn (bewaar een beetje als garnituur bij stap 6).. Voeg toe aan de saladekom en schep goed om.
Beleg de hamburgbollen met de gehaktballen in tomatensaus. Serveer de broodjes met de komkommersalade, de ovenfrieten en 1/2 el mayonaise per persoon.