Wie Franse kaas zegt, zegt camembert! Deze schimmelkaas van koemelk kan niet missen op een kaasplank, maar heb je hem weleens uit de oven gegeten? Zo wordt hij nog romiger en smaakvoller. Doop er een stukje knapperige baguette in en voilà, je snapt waar het gezegde als een god in Frankrijk vandaan komt. De venkelsalade vormt een frisse tegenhanger voor de volle, romige kaas. Het citroensap maakt de venkel niet alleen nog frisser, maar ook zachter.
The quantities provided above are averages only.
Always refer to the product label for the most accurate information about ingredients and allergens
½ unit
Venkel
½ unit
Citroen
½ unit
Sjalot
150 g
Krieltjes
1 unit
Franse camembert
(Contains Milk)
2.5 g
Verse rozemarijn en tijm
½ unit
Baguette
(Contains Gluten)
30 g
Mesclun
1 teaspoon
Honing
1.5 tablespoon
Extra vierge olijfolie
1 teaspoon
Witte balsamicoazijn
½ teaspoon
Mosterd
to taste
Peper en zout
Verwarm de oven op 180 graden. Breng ruim water aan de kook in een pan met deksel voor de krieltjes. Was de krieltjes, halveer ze en snijd de eventuele grote krieltjes in kwarten. Halveer de venkel, snijd in kwarten en verwijder de harde kern. Snijd de venkel in flinterdunne reepjes. Pers de citroen uit boven een grote kom. Snipper de sjalot fijn.
Voeg de venkel toe aan de grote kom met het citroensap en voeg 1/2 el extra vierge olijfolie per persoon toe. Breng op smaak met peper en zout. Laat de venkel marineren in het citroensap en schep af en toe om. Kook ondertussen de krieltjes, afgedekt, in 12 - 15 minuten gaar. Giet daarna af en laat uitstomen zonder deksel.
Leg de camembert in een ovenschaal en maak er een aantal kleine inkepingen in. Verdeel het takje rozemarijn en enkele takjes tijm over de inkepingen van de camembert. Bak de camembert 15 - 20 minuten in de oven. Leg de laatste 8 minuten de baguette bij de camembert in de oven en bak mee.
Meng ondertussen in een kleine kom per persoon 1 tl witte balsamicoazijn, 1/2 tl mosterd, 1 tl honing, 1 el extra vierge olijfolie tot een vinaigrette. Voeg de sjalot toe, roer goed door en breng op smaak met peper en zout.
Voeg de vinaigrette, krieltjes en mesclun toe aan de grote kom met venkel. Snijd de baguette in plakken.
Serveer de venkelsalade samen met de warme camembert en de baguette.