In dit recept maak je de klassieke beurre noisette, oftewel 'hazelnootboter'! Wanneer de eiwitten bruin kleuren ontstaat er namelijk een nootachtige boterige saus. Perfect voor bij groenten en in baksels, maar vooral bij (wit)vis zoals in dit gerecht.
The quantities provided above are averages only.
Always refer to the product label for the most accurate information about ingredients and allergens
1 piece
Skin-on hake fillet
(Contains Fish)
½ bunch
Bunched carrots
250 g
Baby potatoes
5 g
Fresh sage
(May be present Celery)
1 piece
Garlic
5 g
Fresh curly parsley & thyme
½ piece
Lemon
1 tablespoon
Olive oil
40 g
[Plant-based] butter
½ tablespoon
Honey [or plant-based alternative]
to taste
Salt and pepper
Verwarm de oven voor op 200 graden. Ris de takjes van de tijm. Was de krieltjes en halveer. Snijd grotere krieltjes in vieren. Meng de krieltjes, de tijm en olijfolie in een kom. Breng op smaak met peper en zout en schep goed om. Verdeel over een met bakplaat met bakpapier.
Rooster de krieltjes 30 - 40 minuten in de oven, of tot ze goudbruin kleuren. Schep halverwege om. Verwijder ondertussen de wortelbladeren, maar laat een deel van de stengel intact. Halveer de wortels in de lengte en snijd grotere wortels in vieren. Rasp de schil van de citroen en snijd in 4 partjes.
Leg de wortels op een met bakplaat met bakpapier en besprenkel met olijfolie. Voeg de honing en het sap van 1/4 citroen per persoon toe aan de wortel. Breng op smaak met peper en zout en schep goed om. Rooster de wortel 20 - 25 minuten in de oven. Snijd ondertussen de peterselie fijn. Ris de salieblaadjes van de steeltjes. Pel de knoflook en pers zachtjes, maar zorg ervoor dat het teentje heel blijft.
Snijd de roomboter in kleine blokjes. Voeg de roomboter, salie en de knoflook toe aan een koekenpan en laat de roomboter al roerend smelten op middelhoog vuur. De roomboter zal eerst spetteren, maar zal na ongeveer 4 minuten gaan schuimen en lichtbruin worden. Haal de pan van het vuur en voeg toe aan een kleine kom.
Voeg eventueel wat extra boter toe in dezelfde pan op middelhoog vuur. Dep de vis droog met keukenpapier en bak 2 - 3 minuten op de huid. Draai om en bak dan nog 1 - 2 minuten aan de andere kant. Breng op smaak met peper en zout.
Serveer de wortels en krieltjes op borden met de heek en de beurre noisette ernaast. Garneer met de krulpeterselie en citroenrasp.
Weetje: Het loof van de wortel is niet alleen eetbaar, maar zit ook vol vitaminen en mineralen zoals calcium, pottasium en vitamine C en K. Je kunt er bijvoorbeeld pesto, soep of zelfs kruidenthee van maken.