Couscous is populair in veel Noord-Afrikaanse landen, waar het meestal met groenten, vlees of vis en een pittige saus wordt gegeten. In Egypte wordt het juist meer als dessert gegeten, zoals wij een rijstpudding kennen: met boter, kaneel, rozijnen en room. Vandaag maak je een couscous met een mediterrane twist door halloumi toe te voegen, een zilte kaas uit Cyprus die niet smelt tijdens het bakken.
The quantities provided above are averages only.
Always refer to the product label for the most accurate information about ingredients and allergens
⅓ pack
Kikkererwten
½ unit
Aubergine
1 unit
Tomaat
½ unit
Knoflookteen
5 g
Verse munt
(May be present Celery)
½ unit
Limoen
75 g
Halloumi
(Contains Milk)
85 g
Volkoren couscous
(Contains Gluten)
40 g
Volle yoghurt
(Contains Milk)
175 milliliters
Groentebouillon
1.25 tablespoon
Olijfolie
1 tablespoon
Extra vierge olijfolie
to taste
Peper en zout
Warm de oven voor op 220 graden. Bereid de bouillon. Giet de kikkererwten af en dep ze droog met keukenpapier. Snijd de aubergine in halve plakjes. Leg de kikkererwten en de aubergine op een bakplaat met bakpapier. Besprenkel ze met 1 el olijfolie per persoon, peper en zout en meng goed door. Bak de aubergine en de kikkererwten 20 minuten in de oven, of totdat de kikkererwten krokant zijn en goudbruin kleuren. Schep halverwege om.
Snijd de tomaat in blokjes. Pers de knoflook of snijd fijn. Ris de blaadjes munt van de takjes en snijd fijn. Rasp de schil van de limoen en pers de limoen uit. Snijd de halloumi in blokjes van 1 – 2 cm.
Giet de couscous en de bouillon in een saladekom en laat, afgedekt, 10 minuten wellen. Roer daarna los met een vork.
Verhit 1/4 el olijfolie per persoon in een koekenpan op middelhoog vuur en bak de limoenrasp en de knoflook 30 seconden. Voeg de blokjes halloumi toe, bak in 3 – 4 minuten rondom krokant en haal daarna uit de pan. Bak de gewelde couscous 1 – 2 minuten in dezelfde pan in de limoen-knoflookolie.
Meng de munt en de tomaat door de couscous en breng op smaak met de extra vierge olie, peper en zout.
Verdeel de couscous over de borden en schep de kikkererwten en aubergine ernaast. Besprenkel de couscous met het limoensap en garneer met de halloumi. Serveer de yoghurt apart, zodat iedereen dit naar eigen smaak kan toevoegen.