Wist je dat cranberry is afgeleid van het Duitse kraanbere? Het bloemetje van de plant doet namelijk denken aan een kraanvogel!
The quantities provided above are averages only.
Always refer to the product label for the most accurate information about ingredients and allergens
¼ piece
Onion
2.5 g
Fresh curly parsley
(May be present Celery)
1 pinch
Nutmeg
250 g
Potatoes
1 piece
Leek
100 g
Seasoned minced meat blend
(May be present Celery, Soy, Gluten, Egg, Mustard)
0.48 piece
Egg
(Contains Egg)
25 g
Panko breadcrumbs
(Contains Wheat)
40 g
Cranberry chutney
1.25 tablespoon
[Plant-based] butter
1 teaspoon
Mustard
to taste
Salt and pepper
125 milliliters
Low sodium vegetable stock
1
[Plant-based] milk
Verwarm de oven voor op 200 graden. Snipper de ui zeer fijn en snijd de krulpeterselie fijn. Rasp ongeveer 1 mespuntje nootmuskaat per persoon.
Bereid de bouillon. Was of schil de aardappelen en snijd in grove stukken. Halveer de prei in de lengte en snijd deze vervolgens in stukken van 10 cm lang.
Leg het gehakt in een kom. Voeg het ei, de panko, de gesnipperde ui, de geraspte nootmuskaat, de helft van de krulpeterselie, peper en zout toe aan de kom (zie Tip). Kneed tot een stevige bal.
Tip: Kook je voor een oneven aantal personen? Kluts het ei dan eerst, zodat je de juiste hoeveelheid gemakkelijker kunt afmeten.
Vet een ovenschaal in met 1/4 el roomboter per persoon. Leg de gehaktbal erin en druk een beetje aan tot het de vorm van een broodje krijgt. Bak 20 – 30 minuten in de oven (zie Tip).
Tip: Maak je het gehaktbrood voor meer dan twee personen? Dan kan het langer duren voordat het brood gaar is. Verleng de oventijd en houd de garing goed in de gaten. Leg eventueel wat klontjes roomboter op het gehaktbrood - zo wordt het nog smeuïger!
Verhit ondertussen 1/2 el roomboter per persoon in een hapjespan met deksel op middelhoog vuur. Bak de prei 3 – 4 minuten. Blus af met de bouillon en laat, afgedekt, 15 minuten zachtjes koken. Breng ondertussen ruim water aan de kook in een pan met deksel. Kook de aardappelen, afgedekt, 12 – 15 minuten. Giet af en stamp met een aardappelstamper tot een fijne puree. Voeg 1/2 el roomboter per persoon, de mosterd en een scheutje melk toe om het smeuïg te maken. Breng op smaak met peper en zout.
Snijd het gehaktbrood in plakken en verdeel de plakken over de borden. Besprenkel met het achtergebleven bakvet uit de ovenschaal. Schep de aardappelpuree en de gesmoorde prei ernaast en serveer met de cranberrychutney. Garneer de puree met de rest van de krulpeterselie.