Je haalt vandaag verschillende Aziatische smaaksmakers naar je keuken. Waar wij zout gebruiken, kiezen Japanners voor gomasio. Voor de zoete twist voeg je Thais basilicum toe dat, anders dan je gewend bent van gewoon basilicum, ook een vleugje anijs heeft. De biefstukpuntjes bak je niet, maar gaar je in een zoet-zout sausje van honing, vissaus en sesamzaadjes. Lees voor de perfecte bereiding de tip op de achterkant van de receptkaart
The quantities provided above are averages only.
Always refer to the product label for the most accurate information about ingredients and allergens
160 g
Broccoli
85 g
White long grain rice
5 g
Mint, coriander & Thai basil
¼ piece
Lime
1 piece
Garlic
40 milliliters
Fish sauce
½ sachet(s)
Gomashio
(Contains Sesame)
5 milliliters
Sesame oil
200 g
Steak strips
½ tablespoon
Sunflower oil
2 teaspoon
Sugar
4 tablespoon
Honey [or plant-based alternative]
Breng ruim water aan de kook in 2 pannen met deksel voor de rijst en de broccoli. Snijd de bloem van de broccoli in roosjes en de steel in blokjes. Kook de rijst, afgedekt, in 12 – 15 minuten gaar in een van de pannen met deksel. Kook de broccoli, afgedekt, 4 – 6 minuten in de andere pan met deksel. Giet daarna af en spoel af met koud water.
Verhit ondertussen in een steelpan op laag vuur de vissaus samen met de honing en de suiker. Laat het geheel 10 – 12 minuten zachtjes koken tot de saus is ingedikt.
Tip: Let goed op de vissaus met suiker; zorg dat deze niet aanbrand.
Pluk de muntblaadjes en Thaise basilicumblaadjes van de takjes en snijd ze fijn. Snijd ook de koriander, inclusief takjes, fijn. Snijd de limoen in partjes. Pers de knoflook of snijd fijn.
Tip: De steeltjes van de koriander kan je gewoon gebruiken, hier zit zelfs het meeste smaak in!
Verhit 1/2 el zonnebloemolie per persoon in een koekenpan op middelhoog vuur. Bak de knoflook 1 – 2 minuten en voeg dan de broccoli, gomasio en sesamolie toe. Roer goed door en bak nog 3 – 4 minuten. Breng op smaak met peper en zout.
Meng de gekookte rijst met de verse kruiden en breng op smaak met peper en zout. Roer de biefstukreepjes door de ingedikte vissaus. Gaar ze 2 – 5 minuten in de saus, tot ze net gaar zijn.
Tip: De biefstukreepjes garen erg snel en worden dan taai. Daarom bak je ze niet eerst maar verhit je ze in de vissaus. Ze hoeven dan nog niet helemaal gaar te zijn; ze zullen ook nog doorgaren op je bord.
Verdeel de rijst over de borden en schep de biefstukreepjes erop, maar bewaar de saus. Serveer de broccoli ernaast en giet dan de vissaus uit de steelpan over de broccoli. Garneer met eventuele overige limoenpartjes.