In dit recept karamelliseer je het witlof. De zoete honing is perfect om de iets bittere smaak van witloof uit te balanceren.
The quantities provided above are averages only.
Always refer to the product label for the most accurate information about ingredients and allergens
250 g
Potatoes
1 piece
Endive
10 g
Sunflower & pumpkin seed mix
30 g
Mesclun
1 piece
Steak haché
25 g
Mayonnaise
(Contains Mustard, Egg)
¼ teaspoon
White wine vinegar
¼ teaspoon
Mustard
½ tablespoon
Extra virgin olive oil
½ tablespoon
Olive oil
to taste
Salt and pepper
½ tablespoon
Honey [or plant-based alternative]
1 tablespoon
[Plant-based] butter
Kook 300 ml water per persoon in een pan met deksel voor de aardappelen en verwarm de oven voor op 220 graden. Was de aardappelen grondig, snijd in plakken van 1/2 cm en kook 5 minuten in de pan met deksel. Snijd ondertussen het witlof in de lengte in parten. Laat de harde kern zitten zodat de bladeren niet loslaten.
Giet de aardappelen af, dep droog met keukenpapier en verspreid over een bakplaat met bakpapier. Besprenkel de aardappelen met de olijfolie en breng op smaak met peper en zout. Bak de aardappelen 20 minuten in de oven.
Tip: Wist je dat aardappelen supergezond zijn? Ze zitten vol vezels, zijn rijk aan vitaminen (B6, B11, C) en bevatten het mineraal kalium. Kalium is belangrijk voor een gezonde bloeddruk en zorgt voor een goede werking van de zenuwen en spieren.
Verhit ondertussen de helft van de roomboter in een hapjespan of grote koekenpan met deksel en bak het witlof 1 minuut rondom op hoog vuur. Zet het vuur lager, bestrooi het witlof met peper en zout en bak, afgedekt, 10 – 15 minuten.
Verhit ondertussen een koekenpan op hoog vuur en rooster de zonnebloem-pompoenpittenmix tot ze beginnen te poffen. Haal uit de pan. Meng in een saladekom de mosterd en wittewijnazijn met de extra vierge olijfolie en breng op smaak met peper en zout. Meng de mesclun door de dressing.
Verhit, als de aardappelen en het witlof bijna klaar zijn, de overige roomboter in dezelfde koekenpan en bak de Duitse biefstuk ongeveer 2 minuten per kant. Breng op smaak met peper en zout en laat 1 minuut rusten. Zet het vuur van het witlof hoog, voeg de honing toe en karamelliseer het witlof 2 minuten. Schep tussendoor voorzichtig om.
Tip: Maak je dit recept voor kinderen? Proef het witloof voordat je het serveert en voeg extra honing toe als het te bitter is.
Verdeel het witlof, de aardappelen en Duitse biefstuk over de borden en serveer met de salade en de mayonaise. Garneer de salade met de zonnebloem-pompoenpittenmix.
Tip: Wist je dat dit gerecht ongeveer 250 gram groente per persoon bevat?