Voor zelfgemaakt hummus heb je kikkererwten, tahin, olijfolie, citroensap, knoflook en smaakmakers nodig. Daarnaast kun je met kruiden eindeloos variëren!
The quantities provided above are averages only.
Always refer to the product label for the most accurate information about ingredients and allergens
½ pack
Chickpeas
½ piece
Eggplant
20 g
Tahini sauce
(Contains Milk, Egg, Sesame)
75 g
Falafel
(May be present Mustard, Soy, Gluten)
½ piece
Lemon
1 piece
Garlic
⅓ sachet(s)
Ground cumin
25 g
Organic full-fat yogurt
(Contains Milk)
½ piece
Bell pepper
½ piece
Onion
2 piece
Pita bread
(Contains Wheat)
5 g
Fresh mint
(May be present Celery)
½ tablespoon
Extra virgin olive oil
1.25 tablespoon
Olive oil
to taste
Salt and pepper
Verwarm de oven voor op 220 graden. Snijd de aubergine in blokjes. Meng in een grote kom de aubergine met 1/2 el olijfolie per persoon, peper en zout. Verdeel de aubergine over een bakplaat met bakpapier. Snijd de paprika in grove stukken. Snijd de ui in halve ringen. Meng in dezelfde kom de paprika en ui met 1/4 el olijfolie per persoon, peper en zout.
Verdeel de paprika en ui naast de aubergine over de bakplaat. Leg de ongepelde knoflookteen bij de groenten en bak 18 - 22 minuten in de oven, of tot de groenten gaar zijn. Rasp de schil van de citroen met een fijne rasp en pers de citroen uit boven een kleine kom. Houd 3 hele muntblaadjes per persoon apart ter garnering en snijd de overige munt fijn. Meng in een kleine kom de yoghurt, de fijngesneden munt en 1 tl citroenrasp per persoon. Breng op smaak met peper en flink wat zout.
Laat de kikkererwten uitlekken in een vergiet. Meng in een hoge kom de kikkererwten met de tahinsaus, het komijnzaad en per persoon: 2 el water, 1/2 el citroensap en 1/2 el extra vierge olijfolie. Breng op smaak met peper en flink wat zout. Mix het geheel met een staafmixer tot een gladde hummus. Bewaar apart.
Bak de pitabroodjes 3 - 5 minuten in de oven of in een broodrooster (zie Tip). Haal de knoflook voorzichtig uit de schil en voeg samen met de helft van de aubergine bij de hummus. Mix opnieuw glad. Proef de hummus en breng verder op smaak met het overige citroensap, peper en zout.
Tip: Let jij op je calorie-inname? Bereid dan de helft van het pitabrood. Bewaar de rest voor later in de week, bijvoorbeeld als voorafje met tzatziki of hummus.
Verhit 1/2 el olijfolie per persoon in een koekenpan op hoog vuur en bak de falafel 2 - 4 minuten rondom.
Schep de hummus op een groot bord en schuif de hummus met de buitenkant van een lepel naar de zijkanten van het bord. Leg de ui, paprika en de overige aubergine naast de hummus en leg de falafel erbij. Garneer met de achtergehouden muntblaadjes. Besprenkel eventueel met extra vierge olijfolie naar smaak. Besprenkel de falafel met de yoghurtsaus. Serveer met de pitabroodjes.