Fish & chips komt uit Groot-Brittanië waar frietjes dus chips heten. Maar hoe noemen ze chips daar dan? Het juiste antwoord vind je op de receptkaart!
The quantities provided above are averages only.
Always refer to the product label for the most accurate information about ingredients and allergens
200 g
Potatoes
½ piece
Fennel
¼ piece
[Persian] cucumber
⅓ piece
Yellow carrot
2.5 g
Fresh mint
1 piece
Egg
25 g
Panko breadcrumbs
0.99 teaspoon
Ground paprika
1 piece
Pollock fillet
25 g
Ravigote sauce
½ tablespoon
White balsamic vinegar
½ teaspoon
Mustard
to taste
Salt and pepper
½ tablespoon
Extra virgin olive oil
1 tablespoon
Olive oil
1 tablespoon
Sunflower oil
1 tablespoon
Flour
Verwarm de oven voor op 220 graden. Schil de aardappelen of was ze grondig en snijd in frieten van 1/2 tot 1 cm breed. Meng de frieten in een kom met 1 el olijfolie per persoon, peper en zout. Verdeel de frieten over een bakplaat met bakpapier. Bak 30 – 40 minuten in de oven. Schep halverwege om.
Tip: Om afwas te besparen kun je de frieten ook direct op de bakplaat met bakpapier mengen met de olijfolie, peper en zout.
Halveer de venkel, snijd in kwarten en verwijder de harde kern. Snijd de venkel in dunne reepjes. Schaaf met een dunschiller of kaasschaaf dunne linten van de komkommer en gele peen. Ris de blaadjes van de takjes munt en snijd de blaadjes fijn.
Maak in een saladekom een dressing van per persoon: 1/2 el extra vierge olijfolie, 1/2 el witte balsamicoazijn, 1/2 tl mosterd, peper en zout. Meng de venkel, komkommer, gele peen en munt met de dressing. Zet de salade apart en schep af en toe om.
Verdeel 1 el bloem per persoon over een diep bord. Klop in een ander diep bord de eieren los. Meng in nog een ander diep bord de panko met het paprikapoeder, peper en zout. Snijd de vis in de lengte doormidden, zodat je 2 stukken vis per persoon hebt. Wrijf de vis aan beide kanten in met peper en zout. Rol de stukken vis eerst door de bloem, haal ze daarna volledig door het ei en rol de vis dan door de panko tot hij helemaal bedekt is.
Leg een bord met keukenpapier klaar om de vis op te leggen na het bakken. Verhit 5 el zonnebloemolie per persoon in een koekenpan op middelhoog vuur. Zorg dat de olie goed heet is en bak de vis dan 3 – 4 minuten per kant. De vis is klaar als hij een goudbruin korstje heeft.
Tip: Test of de olie goed op temperatuur is door een pankokorrel in de pan te doen. Als het bruist kun je gaan bakken.
Verdeel de ovenfriet en de gefrituurde vis over de borden. Serveer met de ravigotesaus en de salade.