Je maakt een variatie op de klassieke vis à la meunière – op de wijze van de molenaarsvrouw. Je bakt de vis in bloem en geeft deze een frisse toets van citroen.
The quantities provided above are averages only.
Always refer to the product label for the most accurate information about ingredients and allergens
⅔ piece
Carrot
½ piece
Onion
½ piece
Garlic
¼ piece
Lemon
40 g
Red split lentils
(May be present Gluten)
½ teaspoon
Smoked paprika
10 g
Shaved almonds
(Contains Almonds May be present Peanuts, Tree nuts, Sesame)
1 piece
Skin-on hake fillet
(Contains Fish)
100 g
Spinach
(May be present Celery)
125 milliliters
Low sodium vegetable stock
½ tablespoon
Flour
½ tablespoon
Olive oil
1 tablespoon
[Plant-based] butter
to taste
Salt and pepper
Bereid de bouillon. Halveer de wortel in de lengte en snijd in halve maantjes. Snijd de ui in halve ringen. Pers de knoflook of snijd fijn. Snijd de citroen in partjes.
Verhit de olijfolie in een hapjespan met deksel op middelmatig vuur. Voeg de wortel, ui en knoflook toe en bak 3 - 4 minuten. Breng op smaak met peper en zout. Voeg de rode linzen en de bouillon toe en breng afgedekt aan de kook. Kook 15 - 20 minuten, of tot de linzen gaar zijn.
Weetje: Linzen bevatten van alle peulvruchten de grootste hoeveelheid ijzer. Daarnaast zijn ze, net als spinazie, rijk aan vezels en kalium. Kalium helpt bij het behoud van een gezonde bloeddruk.
Verhit een koekenpan zonder olie op hoog vuur en rooster het amandelschaafsel tot het begint te kleuren. Haal uit de pan en bewaar apart. Verdeel de bloem over een bord. Dep de vis droog met keukenpapier en wrijf in met peper en zout. Haal de vis door de bloem en tik de overige bloem eraf. Bewaar de vis apart tot gebruik.
Haal de hapjespan van het vuur wanneer de wortel en de linzen gaar zijn. Pureer het geheel glad met een staafmixer. Voeg de helft van de roomboter en 1/2 tl gerookt paprikapoeder per persoon toe. Breng op smaak met peper en zout en houd afgedekt warm op laag vuur.
Verhit de overige roomboter in de koekenpan van het amandelschaafsel op middelhoog vuur. Voeg, wanneer de boter bruist, de vis toe en bak 2 - 3 minuten per kant. Haal de vis uit de pan en houd warm onder aluminiumfolie. Voeg de spinazie toe aan de koekenpan en laat slinken.
Weetje: De heekfilet in dit gerecht is rijk aan jodium – een belangrijk mineraal voor de schildklier, stofwisseling en de groei van kinderen. Als je weinig brood eet, of brood zonder bakkerszout, loop je risico op een tekort. Eet dus regelmatig (uit de zee gevangen) vis, ei, zuivel en zeewier.
Verdeel de wortel-linzenpuree over de borden en schep de spinazie erop. Leg de vis op de spinazie en knijp er 1 citroenpartje per persoon over uit. Garneer met het amandelschaafsel en de overige citroenpartjes.