Vandaag maak je een zomerse stamppot met postelein; een lichtzure bladgroente die tegenwicht biedt aan de volle smaak van de vers gebakken makreel. De venkel die je erbij serveert geeft het gerecht extra frisheid. Een spannende variatie op de Hollandse stamppot!
The quantities provided above are averages only.
Always refer to the product label for the most accurate information about ingredients and allergens
250 g
Kruimige aardappelen
½ unit
Sjalot
100 g
Venkel
50 g
Postelein
¼ unit
Citroen
1 unit
Verse makreelfilet met huid
(Contains Fish)
¼ tablespoon
Roomboter
(Contains Milk)
½ tablespoon
Zonnebloemolie
to taste
Melk
(Contains Milk)
1 teaspoon
Mosterd
to taste
Peper en zout
Schil of was de aardappelen (challenger) grondig en snijd in grove stukken. Zorg dat de aardappelen net onder water staan in een pan met deksel, breng afgedekt aan de kook en kook de aardappelen in 12 - 15 minuten gaar. Giet daarna af, bewaar een beetje kookvocht en laat zonder deksel uitstomen.
Snipper ondertussen de sjalot fijn. Halveer de venkel, snijd in kwarten en verwijder de harde kern. Snijd de venkel in blokjes van 1 cm. Snijd de steelaanzet van de postelein en was de postelein. Scheur of snijd de postelein in tweeën.
Verhit de roomboter in een hapjespan met deksel op middelhoog vuur. Bak de venkel, afgedekt, 5 – 6 minuten. Haal de deksel van de pan en bak nog 2 – 3 minuten (zie tip). Breng op smaak met peper en zout. Snijd de citroen in partjes.
Dep de makreelfilet droog met keukenpapier. Verhit een koekenpan met de zonnebloemolie op middelhoog vuur en bak de makreelfilet 1 - 2 minuten op het vel. Verlaag het vuur en bak de makreel nog 1 - 2 minuten op de andere zijde. Breng op smaak met peper en zout.
Stamp de aardappelen tot een grove puree met de aardappelstamper. Voeg een klein scheutje melk of kookvocht toe om het smeuïg te maken (zie tip). Voeg vervolgens de mosterd toe en roer er de sjalot en de postelein door. Breng op smaak met peper en zout.
Verdeel de stamppot met de gebakken venkel over de borden. Serveer de makreel erop en garneer met een partje citroen.