Vandaag staan er frietjes met gehaktballetjes in tomatensaus op het menu. Dit gerecht zal bij jong en oud gegarandeerd in de smaak vallen!
The quantities provided above are averages only.
Always refer to the product label for the most accurate information about ingredients and allergens
250 g
Potatoes
4 piece
Beef-pork meatballs with Spanish-style seasoning
(May be present Celery, Soy, Gluten, Egg, Mustard)
½ piece
Onion
1 piece
Garlic
100 g
Passata
½ piece
[Persian] cucumber
30 g
Arugula & lamb's lettuce
¾ stalk
Celery
(Contains Celery)
1 piece
Bay leaf
½ tablespoon
Extra virgin olive oil
½ tablespoon
Olive oil
1 teaspoon
White wine vinegar
25 g
[Plant-based] mayonnaise
½ tablespoon
[Plant-based] butter
½ tablespoon
Flour
0.13 piece
Low sodium chicken stock cube
to taste
Salt and pepper
Verwarm de oven voor op 210 graden (zie Tip). Was of schil de aardappelen en snijd in frieten van maximaal 1 cm dik. Dep de frieten droog met keukenpapier en meng ze in een kom met 1/2 el olijfolie per persoon, peper en zout. Verdeel de frieten over een bakplaat met bakpapier en bak 30 – 35 minuten in de oven, of tot ze goudbruin zijn.
Tip: Voor het krokantste resultaat gebruik je een heteluchtoven. Heb je die niet? Verwarm de oven dan voor op 230 graden en houd dezelfde baktijd aan.
Verhit 1/2 el roomboter per persoon in een hapjespan met deksel op middelhoog vuur. Bak de gehaktballetjes in 4 - 5 minuten rondom bruin. Verlaag het vuur naar middellaag en bak de gehaktballetjes, afgedekt, 4 - 5 minuten, of tot ze gaar zijn. Haal uit de pan en bewaar apart. Bewaar ook de pan met bakvet. Pers ondertussen de knoflook of snijd fijn. Snipper de ui. Snijd de bleekselderij in blokjes.
Zet de pan van de gehaktballetjes terug op middelhoog vuur. Voeg de knoflook, ui en bleekselderij toe en bak 1 - 2 minuten in het bakvet van de balletjes. Voeg 1/2 el bloem per persoon toe aan de hapjespan en bak 1 minuut. Voeg de passata, het laurierblad en per persoon: 2 el water en 1/8 bouillonblokje toe. Breng op smaak met peper en zout. Breng aan de kook, zet het vuur laag en laat, afgedekt, 8 - 10 minuten zachtjes koken.
Snijd ondertussen de komkommer in blokjes. Meng in een saladekom per persoon: 1/2 el extra vierge olijfolie, 1 tl wittewijnazijn, peper en zout. Meng vlak voor serveren de komkommerblokjes en de gemengde sla door de dressing.
Haal de hapjespan van het vuur en haal het laurierblad uit de saus. Schenk de tomatensaus over in een hoge kom en pureer met een staafmixer tot een gladde saus. Verhit de saus opnieuw in de hapjespan, voeg de gehaktballetjes toe en verwarm het geheel, afgedekt, nog 3 - 5 minuten.
Verdeel de balletjes in tomatensaus over de borden. Leg de frietjes ernaast en serveer met de salade en de mayonaise.
Weetje: Wist je dat deze maaltijd meer dan 250 gram groente bevat per portie? De passata in dit gerecht wordt ook meegerekend. Deze bevat namelijk ongeveer evenveel vitaminen, mineralen en voedingsvezels als verse groenten.