Gentse waterzooi met kippendij
Gentse waterzooi met kippendij

Gentse waterzooi met kippendij

met wortel, prei en bleekselderij

Verbeterd ingrediënt in je box! We hebben het vetgehalte in onze kookroom verlaagd, maar de heerlijke, romige smaak behouden. Zo geniet je lekker verantwoord.

Tags:
Extra Veggies
Calorie Smart
Family
Allergens:
Celery
Milk

The quantities provided above are averages only.

Always refer to the product label for the most accurate information about ingredients and allergens

Total Time45 minutes
Cooking Time30 minutes
DifficultyMedium

Ingredients

Serving amount

1 piece

Chicken thigh fillet

2.5 g

Fresh thyme

1 piece

Bay leaf

½ piece

Onion

½ piece

Garlic

2 stalk

Celery

(Contains Celery)

2.5 g

Fresh curly parsley

(May be present Celery)

200 g

Potatoes

½ piece

Carrot

½ piece

Leek

50 g

Cooking cream

(Contains Milk)

Not included in your delivery

1 tablespoon

[Plant-based] butter

½ tablespoon

White wine vinegar

400 milliliters

Low sodium vegetable stock

Nutrition Values

Energy (kJ)2689 kJ
Calories643 kcal
Fat34.7 g
Saturated Fat17.4 g
Carbohydrate52.2 g
Sugar12.2 g
Dietary Fiber21.5 g
Protein28.8 g
Salt1.8 g
Due to the different suppliers we purchase our products from, nutritional facts per meal can vary from the website to what is received in the delivered box, depending on your region.

Utensils

Slotted Spoon
Lidded saucepan
Soup pan with lid

Cooking Steps

Kip pocheren
1

Bereid de bouillon in een steelpan met deksel. Snijd de kippendij op twee plekken in. Voeg de kippendij, de tijmtakjes en het laurierblad toe aan de bouillon en laat, afgedekt, 10 - 12 minuten zachtjes koken, of tot de kip gaar is. Haal de kip met een schuimspaan uit de bouillon en laat afkoelen. Bewaar de bouillon.

Snijden
2

Snipper ondertussen de ui. Pers de knoflook of snijd fijn. Snijd de bleekselderij in halve maantjes. Snijd de krulpeterselie fijn. Was de aardappelen grondig en snijd in grove stukken.

Weetje: Bleekselderij lijkt behalve water weinig te bevatten, maar niets is minder waar. Deze groente zit bomvol vezels, vitamine A en C en calcium!

Julienne snijden
3

Snijd de wortel en de prei in lange, zeer dunne reepjes (zoals lucifers) (zie Tip).

Tip: Deze snijtechniek wordt ook wel 'julienne' genoemd. Je snijdt deze reepjes het makkelijkst door de groenten eerst in stukken van 4 cm te snijden. Snijd daarna in de lengte in dunne plakken en dan in reepjes van 3 mm breed. Heb je weinig tijd? Snijd de prei in de lengte in vieren en snijd vervolgens fijn. 

Waterzooi bereiden
4

Verhit de roomboter in een soeppan met deksel op middelhoog vuur. Voeg de ui en knoflook toe en fruit 1 - 2 minuten. Voeg daarna de prei, wortel, bleekselderij, aardappelen, wittewijnazijn en de bouillon toe. Breng aan de kook en laat, afgedekt, 5 minuten koken.

Kip toevoegen
5

Trek met twee vorken het vlees van de kippendij. Voeg het kippenvlees en de kookroom toe aan de bouillon. Laat nog 8 - 10 minuten zachtjes koken, of tot de aardappelen gaar zijn.

Serveren
6

Haal vlak voor het serveren het laurierblad en tijmtakje uit de waterzooi. Verdeel de Gentse waterzooi over kommen of diepe borden. Garneer met de krulpeterselie.