Gerookte makreelfilet met zelfgemaakte atjar
Gerookte makreelfilet met zelfgemaakte atjar

Gerookte makreelfilet met zelfgemaakte atjar

Met gewokte groenten en rijst

Atjar tjampoer is een friszuur bijgerecht uit de Indonesische keuken. Je kunt het kant-en-klaar kopen, maar vandaag maak je het zelf met een deel van de groentemix. Daarvoor gebruik je onder andere verse kurkuma. Deze wortel is verwant aan gember en geeft een sterke kleur af. De licht zure atjar biedt tegenwicht aan de volle smaak van de makreel. Zo breng je dit gerecht mooi in balans.

Allergens:
Fish
Sesame

The quantities provided above are averages only.

Always refer to the product label for the most accurate information about ingredients and allergens

Total Time35 minutes
Cooking Time
DifficultyMedium

Ingredients

Serving amount

1 cm

Verse kurkuma

½ cm

Verse gember

200 g

Groentemix

(May be present Celery)

85 g

Zilvervliesrijst

80 g

Gerookte makreel

(Contains Fish)

10 g

Sesamzaad

(Contains Sesame May be present Tree nuts, Peanuts)

Not included in your delivery

3 tablespoon

Wittewijnazijn

1 teaspoon

Suiker

½ tablespoon

Zonnebloemolie

¼ teaspoon

Sambal

½ teaspoon

Mosterd

2 teaspoon

Ketjap manis

to taste

Peper en zout

Nutrition Values

Energy (kJ)3326 kJ
Calories795 kcal
Fat30 g
Saturated Fat7.2 g
Carbohydrate100 g
Sugar34.3 g
Dietary Fiber7 g
Protein28 g
Salt4.8 g
Due to the different suppliers we purchase our products from, nutritional facts per meal can vary from the website to what is received in the delivered box, depending on your region.

Utensils

Pan with Lid
Aluminum Foil
Casserole

Cooking Steps

Atjar maken
1

Rasp met een fijne rasp boven een pan met deksel, per persoon 1 cm van de kurkuma en 1/2 cm van de gember, inclusief de schil. Voeg de azijn, suiker, mosterd en 3 eetlepels water per persoon toe, dek af en breng aan de kook. Breng op smaak met zout. Voeg 50 gram groentemix per persoon toe en kook 5 – 7 minuten, afgedekt, op laag vuur. Laat de atjar zonder deksel afkoelen en zet tot gebruik in de koelkast.

Rijst koken
2

Verwarm ondertussen de oven voor op 180 graden. Kook 250 ml water per persoon in een pan met deksel en kook de rijst, afgedekt, 12 – 15 minuten. Giet daarna als het nodig is af en laat zonder deksel uitstomen.

Makreel verwarmen
3

Verpak de gerookte makreel met 1 tl ketjap per persoon in aluminiumfolie en verwarm 10 – 12 minuten in de voorverwarmde oven.

Sesam roosteren
4

Verhit ondertussen een wok of hapjespan op hoog vuur en rooster het sesamzaad, zonder olie, goudbruin. Haal uit de pan en bewaar apart.

Wokken
5

Verhit de zonnebloemolie in dezelfde wok of hapjespan en wok de resterende groentemix 7 – 10 minuten op middelhoog vuur. Voeg de sambal en de overige ketjap toe en schep met een schuimspaan de helft van de atjar in de wok. Breng op smaak met peper en zout.

Serveren
6

Verdeel de rijst en de gewokte groenten over de borden. Verdeel de makreel over de rijst, bestrooi met het geroosterde sesamzaad en serveer met de resterende atjar.