Atjar tjampoer is een friszuur bijgerecht uit de Indonesische keuken. Je kunt het kant-en-klaar kopen, maar vandaag maak je het zelf met een deel van de groentemix. Daarvoor gebruik je onder andere verse kurkuma. Deze wortel is verwant aan gember en geeft een sterke kleur af. De licht zure atjar biedt tegenwicht aan de volle smaak van de makreel. Zo breng je dit gerecht mooi in balans.
The quantities provided above are averages only.
Always refer to the product label for the most accurate information about ingredients and allergens
1 cm
Verse kurkuma
½ cm
Verse gember
200 g
Groentemix
(May be present Celery)
85 g
Zilvervliesrijst
80 g
Gerookte makreel
(Contains Fish)
10 g
Sesamzaad
(Contains Sesame May be present Tree nuts, Peanuts)
3 tablespoon
Wittewijnazijn
1 teaspoon
Suiker
½ tablespoon
Zonnebloemolie
¼ teaspoon
Sambal
½ teaspoon
Mosterd
2 teaspoon
Ketjap manis
to taste
Peper en zout
Rasp met een fijne rasp boven een pan met deksel, per persoon 1 cm van de kurkuma en 1/2 cm van de gember, inclusief de schil. Voeg de azijn, suiker, mosterd en 3 eetlepels water per persoon toe, dek af en breng aan de kook. Breng op smaak met zout. Voeg 50 gram groentemix per persoon toe en kook 5 – 7 minuten, afgedekt, op laag vuur. Laat de atjar zonder deksel afkoelen en zet tot gebruik in de koelkast.
Verwarm ondertussen de oven voor op 180 graden. Kook 250 ml water per persoon in een pan met deksel en kook de rijst, afgedekt, 12 – 15 minuten. Giet daarna als het nodig is af en laat zonder deksel uitstomen.
Verpak de gerookte makreel met 1 tl ketjap per persoon in aluminiumfolie en verwarm 10 – 12 minuten in de voorverwarmde oven.
Verhit ondertussen een wok of hapjespan op hoog vuur en rooster het sesamzaad, zonder olie, goudbruin. Haal uit de pan en bewaar apart.
Verhit de zonnebloemolie in dezelfde wok of hapjespan en wok de resterende groentemix 7 – 10 minuten op middelhoog vuur. Voeg de sambal en de overige ketjap toe en schep met een schuimspaan de helft van de atjar in de wok. Breng op smaak met peper en zout.
Verdeel de rijst en de gewokte groenten over de borden. Verdeel de makreel over de rijst, bestrooi met het geroosterde sesamzaad en serveer met de resterende atjar.