Op en top Midden-Oosters: samen een bordje hummus delen met vers pitabrood. De hummus die vandaag op het menu staat is net even anders: door de toevoeging van aubergine en gepofte knoflook heeft het ook wat weg van baba ganoush, een eveneens Midden-Oosterse salade van geroosterde aubergine.
The quantities provided above are averages only.
Always refer to the product label for the most accurate information about ingredients and allergens
25 g
Bulgur
(Contains Gluten May be present Soy)
½ unit
Aubergine
½ unit
Rode paprika
½ unit
Gele paprika
½ unit
Rode ui
½ unit
Knoflookteen
1 unit
Tomaat
5 g
Verse bladpeterselie en munt
½ unit
Citroen
½ pack
Kikkererwten
40 g
Yoghurt-tahinsaus
(Contains Milk, Sesame May be present Peanuts, Tree nuts)
¼ teaspoon
Gemalen komijnzaad
2 unit
Pitabroodje
(Contains Gluten)
½ tablespoon
Olijfolie
75 milliliters
Groentebouillon
½ tablespoon
Extra vierge olijfolie
to taste
Peper en zout
Verwarm de oven voor op 220 graden en bereid de bouillon in een pan met deksel voor de bulgur. Voeg de bulgur toe aan de bouillon en kook, afgedekt, in 15 – 17 minuten gaar op laag vuur. Roer regelmatig. Giet daarna af als dat nodig is en laat zonder deksel uitstomen.
Snijd de aubergine in plakken van 1/2 cm dik en verdeel over een bakplaat met bakpapier. Bestrooi met zout. Snijd de paprika's in grove stukken en de rode ui in halve ringen. Meng de paprika's en rode ui in een saladekom met 1/2 el olijfolie per persoon, peper en zout. Verdeel naast de aubergine over de bakplaat. Leg de knoflookteen, ongeschild, bij de groenten en bak alles 20 – 25 minuten in de oven, of tot de groenten gaar zijn.
Snijd ondertussen de tomaat in blokjes van 1/2 bij 1/2 cm. Snijd de verse munt en bladpeterselie fijn. Pers de citroen uit. Meng in de saladekom de tomaat met het grootste deel van de munt en peterselie, 1/2 el citroensap per persoon, 1/2 el extra vierge olijfolie per persoon en peper en zout naar smaak. Bewaar apart.
Laat de kikkererwten uitlekken. Meng de kikkererwten in een hoge kom met de yoghurt-tahinsaus, de komijn, 1/2 el citroensap per persoon, een snuf zout en peper naar smaak. Mix het geheel met een staafmixer tot een gladde hummus. Bewaar apart.
Bak de pitabroodjes 3 – 5 minuten in de oven of broodrooster. Voeg de bulgur toe aan de saladekom en roer goed door. Haal de knoflook voorzichtig uit de schil en voeg samen met de aubergine bij de hummus. Mix opnieuw glad. Proef de hummus en breng verder op smaak met citroensap, peper en zout.
Schep de hummus op een groot bord en schuif de hummus met de bolle kant van een lepel naar de zijkanten van het bord. Leg de ui en paprika in het midden, maar laat ruimte over voor de tabouleh. Schep de tabouleh in het midden van het bord en garneer het gerecht met de overige munt en peterselie. Besprenkel eventueel naar smaak met extra vierge olijfolie. Serveer met de pitabroodjes.