Risottorijst is zeer geschikt voor dit gerecht omdat de korrels meer zetmeel bevatten dan andere rijstsoorten. Dit zorgt voor een extra romige structuur.
The quantities provided above are averages only.
Always refer to the product label for the most accurate information about ingredients and allergens
½ piece
Onion
1 piece
Garlic
75 g
Risotto rice
½ piece
Courgette
¼ sachet(s)
Dried oregano
¼ piece
Lemon
50 g
Spinach
5 g
Fresh basil
4 slice
Ham
25 g
Grated Italian cheese
(Contains Milk)
300 milliliters
Low sodium vegetable stock
1 tablespoon
Extra virgin olive oil
½ tablespoon
Olive oil
½ tablespoon
[Plant-based] butter
to taste
Salt and pepper
Verwarm de oven voor op 180 graden. Bereid 300 ml bouillon per persoon (zie Tip). Snipper de ui en pers de knoflook of snijd fijn. Verhit 1/2 el roomboter per persoon in een hapjespan met deksel op laag vuur en bak de knoflook en ui 2 minuten. Voeg de risottorijst toe en bak al roerend 1 minuut. Voeg 1/3 van de bouillon toe en laat de risottokorrels de bouillon langzaam opnemen. Roer regelmatig door.
Tip: Let je op je zoutinname? Bereid dan de helft van de benodigde hoeveelheid bouillon en vul aan met kokend water, of gebruik natriumarme bouillon.
Snijd ondertussen de courgette in plakken van 1/2 cm dik. Meng in een kom de courgette met per persoon: 3/4 tl gedroogde oregano en 1/2 el olijfolie. Breng op smaak met peper en zout. Verdeel de courgette over een bakplaat met bakpapier en rooster 15 - 20 minuten in de oven.
Voeg, zodra de bouillon door de risottokorrels is opgenomen, weer 1/3 van de bouillon toe en herhaal dit met de overige bouillon. De risotto is gaar zodra de korrel vanbuiten zacht is en nog een lichte bite heeft vanbinnen. Dit duurt ongeveer 20 - 25 minuten. Voeg eventueel extra water toe om de rijst nog verder te garen.
Snijd de citroen in 8 partjes. Pers 1 citroenpartje per persoon uit boven een hoge kom. Voeg de helft van de spinazie, de helft van de geraspte kaas, de hele basilicumtakjes en 1 el extra vierge olijfolie per persoon toe. Breng op smaak met peper en zout. Pureer met een staafmixer tot een pesto (zie Tip).
Tip: Voeg naar smaak extra water toe om de pesto naar de gewenste dikte te krijgen.
Snijd de achterhamplakken in blokjes. Meng, wanneer de risotto klaar is, de overige kaas, spinazie en de achterhamblokjes door de risotto en verwarm nog 2 minuten op laag vuur. Breng op smaak met peper en zout.
Verdeel de risotto over diepe borden en leg de courgetteplakjes bovenop de risotto. Verdeel de pesto naar smaak over de risotto en de courgette. Serveer met de overige citroenpartjes.
Weetje: Spinazie is een groene held die zorgt voor gezonde spieren, botten en bloeddruk én een energiek gevoel!