Labne komt uit de Arabische keuken. Het is uitgelekte yoghurt, net als hangop, maar dan met een beetje zout en kruiden als topping. Het wordt gegeten als dip bij een stukje platbrood bijvoorbeeld, maar het is ook heerlijk als frisse garnering van Midden-Oosterse of mediterrane gerechten zoals deze bulgur.
The quantities provided above are averages only.
Always refer to the product label for the most accurate information about ingredients and allergens
125 g
Koolrabi
½ unit
Ui
1 teaspoon
Gemalen komijnzaad
85 g
Volkoren bulgur
(Contains Gluten May be present Soy)
120 g
Gyros van varkenshaas
30 g
Mesclun
30 g
Labne
(Contains Milk, Egg, Sulphites)
175 milliliters
Groentebouillon
1 tablespoon
Olijfolie
½ teaspoon
Witte balsamicoazijn
to taste
Extra vierge olijfolie
to taste
Peper en zout
Bereid de bouillon. Weeg de koolrabi af, schil de koolrabi en snijd in kleine blokjes van 1 cm. Snipper de ui.
Verhit ondertussen 1/3 van de olijfolie in een of hapjespan met deksel en fruit de ui 2 minuten op middelhoog vuur. Voeg de komijn en de bulgur toe en roerbak 1 minuut. Schenk de bouillon over de bulgur en kook de bulgur, afgedekt, in 15 – 17 minuten op laag vuur droog. Roer regelmatig en laat zonder deksel uitstomen.
Verhit 1/3 van de olijfolie in een hapjespan met deksel en bak de koolrabi 3 minuten op middelhoog vuur. Breng op smaak met peper en zout. Voeg 2 el water per persoon toe, dek de pan af en bak 10 – 12 minuten op middellaag vuur, of tot de koolrabi zacht is.
Verhit de overige olijfolie in een koekenpan en roerbak de gyros 8 – 10 minuten op middelhoog vuur. Haal daarna de pan van het vuur.
Voeg de koolrabi, de witte balsamicoazijn, de helft van de mesclun en de helft van de gyros aan de bulgur toe. Schep goed om en breng op smaak met peper en zout. Voeg de overige mesclun toe aan de koekenpan met de overige gyros en schep goed om.
Verdeel de bulgur over de borden en schep de overige gyros erover. Besprenkel naar smaak met extra vierge olijfolie en garneer met de labne.