Gyros is de Griekse variant van shoarma. De typische smaak vind je terug in de marinade van de varkenshaasreepjes - kardemom, komijn, oregano en tijm.
The quantities provided above are averages only.
Always refer to the product label for the most accurate information about ingredients and allergens
70 g
Basmatirijst
½ unit
Paprika
½ unit
Ui
½ unit
Knoflookteen
50 g
Maïs in blik
¼ tube
Tomatenpuree
¼ sachet(s)
Gerookt paprikapoeder
½ sachet(s)
Gedroogde oregano
100 g
Gyros van varkenshaas
1 unit
Tomaat
2.5 g
Verse bladpeterselie
(May be present Celery)
25 g
Magere yoghurt
(Contains Milk)
½ unit
Groentebouillonblokje
½ tablespoon
Olijfolie
½ teaspoon
Extra vierge olijfolie
to taste
Peper en zout
Kook 250 ml water per persoon in een pan met deksel voor de rijst. Verbrokkel 1/2 bouillonblokje per persoon boven de pan.Voeg de rijst toe en kook, afgedekt, 10 - 12 minuten. Giet indien nodig af en laat zonder deksel uitstomen. Snijd ondertussen de paprika in dunne repen. Snijd de ui in dunne halve ringen. Pers de knoflook of snijd fijn. Laat de mais uitlekken.
Verhit 1/2 el olijfolie per persoon in een hapjespan met deksel op middelhoog vuur. Voeg de tomatenpuree en de knoflook toe met per persoon: 1/4 zakje paprikapoeder en 1/3 zakje gedroogde oregano. Bak 1 - 2 minuten.Voeg de ui en paprika toe en laat 4 - 5 minuten afgedekt verder garen. Voeg tenslotte de varkenshaasreepjes toe en bak 2 - 3 minuten, of tot ze gaar zijn.
Snijd ondertussen de tomaat in blokjes en hak de bladpeterselie fijn.Meng de yoghurt in een kleine kom met per persoon: 1/4 tl oregano, 1/2 tl extra vierge olijfolie, peper en zout. Meng de rijst met de tomaat, de helft van de bladpeterselie, de mais en de yoghurt. Breng op smaak met peper en zout.
Verdeel de rijst over de borden. Schep de gyros er half op en half naast. Garneer met de overige bladpeterselie.