Harira is een traditionele Noord-Afrikaanse soep op basis van linzen, tomaten en kikkererwten. Wij hebben er een twist aan gegeven: de kikkererwten zijn geroosterd in de oven voor een crunchy topping op je soep!
The quantities provided above are averages only.
Always refer to the product label for the most accurate information about ingredients and allergens
½ pack
Lentils
½ sachet(s)
African-inspired spice mix
½ piece
Onion
½ piece
Carrot
1 teaspoon
Fresh ginger
2.5 g
Fresh flat leaf parsley
(May be present Celery)
40 g
Labneh
(Contains Egg, Milk)
½ pack
Chickpeas
¼ sachet(s)
BBQ spice rub
20 g
Chopped dates
(May be present Tree nuts, Sesame, Peanuts)
2 piece
Pita bread
(Contains Wheat)
½ pack
Chopped tomatoes
½ piece
Garlic
¾ tablespoon
Olive oil
¼ piece
Low sodium vegetable stock cube
200 milliliters
Water
to taste
Salt and pepper
Verwarm de oven voor op 220 graden. Rasp de gember. Snipper de ui grof. Pers de knoflook of snijd fijn. Halveer de wortel in de lengte en snijd in dunne halve maantjes.
Verhit 1/2 el olijfolie per persoon in een soeppan met deksel op middelhoog vuur. Voeg de gember, knoflook, ui, wortel en dadelstukjes toe en bak 2 - 3 minuten. Voeg vervolgens de tomatenblokjes, het bouillonblokje en 200 ml water per persoon toe (zie Tip). Breng aan de kook en laat, afgedekt, 8 - 10 minuten koken.
Gezondheidstip: Let jij op je zoutinname? Gebruik dan de helft van de benodigde hoeveelheid van het bouillonblokje.
Laat de kikkererwten uitlekken in een vergiet. Houd de helft van de kikkererwten apart om later in de soep te gebruiken. Dep de overige kikkererwten droog met keukenpapier. Voeg de droge kikkererwten toe aan een kom en meng met de BBQ-rub (let op: pittig! Gebruik naar smaak) en 1/4 el olijfolie per persoon. Breng op smaak met peper en zout. Verdeel over een bakplaat met bakpapier en rooster 20 minuten in de oven, of tot de kikkererwten goudbruin en krokant zijn.
Bak de pita's 6 - 8 minuten mee in de oven tot ze goudbruin kleuren, of rooster de pita's in een broodrooster. Hak de peterselie grof. Laat de linzen uitlekken in een vergiet.
Voeg de Afrikaanse kruiden toe en pureer de soep met een staafmixer. Roer de linzen en de achtergehouden kikkererwten door de soep. Proef de soep en breng eventueel verder op smaak met peper en zout. Verhit het geheel nog 2 - 3 minuten.
Serveer de soep in diepe borden. Garneer met de geroosterde kikkerertwen, peterselie en labne. Serveer de pita's ernaast.
Weetje: Kikkererwten zitten vol vezels, eiwitten, gezonde langzame koolhydraten, vitaminen en mineralen. Zoals vitamine E voor een sterke weerstand - ze bevatten er wel 4 tot 5 keer meer van dan andere peulvruchten.