Wist je dat het groene gedeelte van de prei de meeste vitaminen en mineralen bevat? Snijd iets fijner, was goed en stoof mee voor een extra voedzame ovenschotel!
The quantities provided above are averages only.
Always refer to the product label for the most accurate information about ingredients and allergens
100 g
Potato rounds
½ pack
Lentils
½ piece
Leek
1 piece
Carrot
¼
Tomato paste
10 milliliters
Soy sauce
(Contains Soy, Wheat)
75 g
Cooking cream
(Contains Milk)
1 teaspoon
Belgian spice mix
25 g
Grated Gouda
(Contains Milk)
30 g
Lamb's lettuce
10 g
Pumpkin seeds
(May be present Peanuts, Tree nuts, Sesame)
1 teaspoon
Mustard
½ tablespoon
Extra virgin olive oil
½ tablespoon
Honey [or plant-based alternative]
½ tablespoon
White wine vinegar
1 tablespoon
Olive oil
1 teaspoon
Sugar
to taste
Salt and pepper
Verwarm de oven voor op 200 graden. Leg de aardappelschijfjes op een bakplaat met bakpapier en besprenkel met 1/2 el olijfolie per persoon, peper en zout. Bak 8 - 10 minuten, of tot de aardappelen beetgaar zijn.
Laat de linzen uitlekken in een vergiet en spoel ze af. Halveer de prei in de lengte, was grondig en snijd in dunne halve ringetjes. Halveer de wortel en snijd in dunne halve maantjes. Verhit in een grote wok of hapjespan 1/2 el olijfolie per persoon op middelhoog vuur en stoof de prei en wortel, afgedekt, 4 - 6 minuten. Voeg de linzen, 1 tl tomatenpuree per persoon en de helft van Belgische kruidenmix toe en stoof 3 - 5 minuten verder. Blus af met de sojasaus, mosterd en suiker.
Meng in een kom de kookroom met de overige Belgische kruidenmix en breng op smaak met peper.
Giet het linzenmengsel in een ovenschaal. Verdeel de aardappelschijfjes erover. Schenk het roommengsel eroverheen en bak 20 – 25 minuten in de oven. Strooi in de laatste 5 minuten de geraspte kaas over de ovenschotel en gratineer.
Weetje: Wist je dat linzen van alle peulvruchten het meeste ijzer bevatten? Daarnaast zijn ze een goede bron van vezels, eiwitten en andere mineralen zoals magnesium en kalium. Kalium helpt bij het behouden van een gezonde bloeddruk.
Verhit een koekenpan zonder olie op hoog vuur en rooster de pompoenpitten tot ze beginnen te poffen. Meng ondertussen in een saladekom per persoon: 1/2 el honing, 1/2 el wittewijnazijn, 1/2 el extra vierge olijfolie, peper en zout. Meng de salade met de dressing en garneer met de pompoenpitten.
Haal de ovenschotel uit de oven en laat een beetje afkoelen. Serveer de ovenschotel met de salade ernaast.