Dit gerecht is geïnspireerd op de Hawaïaanse loco moco. Het is een fusie tussen de Amerikaanse en Aziatische keuken en werd voor het eerst gecreëerd in 1949. De lokale tieners die als een van de eersten het gerecht bestelden gaven het gerecht haar naam.
The quantities provided above are averages only.
Always refer to the product label for the most accurate information about ingredients and allergens
½ piece
Garlic
125 g
Mushrooms
½ piece
Onion
75 g
Jasmine rice
10 milliliters
Soy sauce
(Contains Soy, Wheat)
1 piece
Egg
(Contains Egg)
1 piece
Beef-pork burger
(Contains Egg, Wheat May be present Celery, Soy, Mustard)
¼
Tomato paste
½ piece
Romano pepper
½ tablespoon
Sugar
½ tablespoon
Flour
100 milliliters
Low sodium beef stock
½ tablespoon
Olive oil
½ tablespoon
[Plant-based] butter
½ tablespoon
[Reduced salt] ketjap manis
to taste
Salt and pepper
Bereid de bouillon. Breng ruim water aan de kook in een pan met deksel voor de rijst. Pers de knoflook of snijd fijn. Snijd de ui in dunne halve ringen en de champignons in plakjes en de paprika in blokjes.
Weetje: Champignons zijn rijk aan het mineraal fosfor, dat samen met calcium zorgt voor stevige botten en tanden. Fosfor zit voornamelijk in vlees, vis en zuivel maar ook in plantaardige producten zoals peulvruchten, volkoren granen en paddenstoelen.
Kook de rijst, afgedekt, in 10 - 12 minuten gaar. Giet af en laat zonder deksel uitstomen. Verhit 1/2 el roomboter per persoon in een koekenpan op middelhoog vuur en fruit de knoflook en ui 2 - 3 minuten. Voeg de champignons en paprika toe en bak 4 - 5 minuten mee.
Meng ondertussen in een grote kom de bouillon met de tomatenpuree, sojasaus, ketjap, bloem en suiker. Voeg het mengsel toe aan de koekenpan met de champignons en breng aan de kook. Laat de saus 5 - 8 minuten op laag vuur indikken. De saus heeft de gewenste dikte bereikt als hij aan de achterkant van een lepel blijft hangen.
Verhit een tweede koekenpan op middelhoog vuur en bak de hamburger 2 - 3 minuten per kant, of tot hij gaar is. Breng op smaak met peper en zout. Haal uit de pan en bewaar onder aluminiumfolie tot serveren.
Bak in dezelfde koekenpan 1 spiegelei per persoon (zie Tip).
Tip: Zit er niet meer voldoende bakvet in de pan van de burger? Voeg dan nog een klein klontje roomboter toe.
Verdeel de rijst en de hamburgers over de borden. Schep de sticky groenten over de hamburger. Serveer met het spiegelei.