Wist je dat de onderkant van prei het lekkerste smaakt? Haal het kontje eraf en snijd de rest in ringen. Haal de buitenste bladeren en het bovenste stukje eraf. Dit is namelijk een stuk taaier en bevat niet veel smaak.
The quantities provided above are averages only.
Always refer to the product label for the most accurate information about ingredients and allergens
150 g
Sweet potato
100 g
Potatoes
1 piece
Leek
25 g
Bacon lardons
½ piece
Carrot
1 piece
Skin-on hake fillet
(Contains Fish)
1 tablespoon
[Plant-based] butter
¼ piece
Low sodium vegetable stock cube
30 milliliters
Water
¼ tablespoon
Mustard
to taste
Salt and pepper
Breng ruim water aan de kook in een pan voor de gewone en zoete aardappelen en verkruimel 1/4 bouillonblokje per persoon boven de pan. Weeg de aardappelen af. Was de wortel, gewone en zoete aardappelen grondig of schil en snijd in grove stukken. Snijd de prei in dunne ringen.
Verhit 1/2 el roomboter per persoon in een hapjespan met deksel op middelhoog vuur en roerbak de prei 2 minuten. Breng op smaak met peper en zout en voeg 2 el water per persoon toe. Zet op middellaag vuur en stoof de prei, afgedekt, in 12 - 15 minuten gaar. Schep af en toe om. Kook de wortel, gewone en zoete aardappelen in 12 - 15 minuten gaar in de pan. Giet af, bewaar wat van het kookvocht en laat uitstomen.
Verhit ondertussen een koekenpan zonder olie op middelhoog vuur en bak de spekreepjes in 4 - 5 minuten knapperig. Haal uit de pan en bewaar apart. Laat het bakvet in de pan.
Dep de vis droog met keukenpapier. Breng op smaak met peper en zout. Verhit 1/2 el roomboter per persoon in dezelfde koekenpan op middelhoog vuur en bak de vis 1 - 2 minuten per kant.
Stamp de aardappelen met een aardappelstamper tot een grove puree. Voeg een scheutje kookvocht toe en stamp goed door. Meng de gestoofde prei, de mosterd en de helft van de spekreepjes door de puree. Breng op smaak met peper en zout.
Verdeel de puree over de borden en leg de vis erop. Garneer met de spekreepjes.
Weetje: Zowel gewone als zoete aardappelen zijn rijk aan vitaminen en mineralen, zoals zink, ijzer, kalium en vitamine B en C. Wist je dat zoete aardappel daarnaast ook veel vitamine A bevat? Goed voor gezonde ogen en een sterk afweersysteem.