Dit recept is een variant op een bekende klassieker uit de Griekse keuken: moussaka. Het zit, zoals je van het originele recept gewend bent, boordevol groenten en wij hebben er een gekruide varkensworst aan toegevoegd. Je zet de ovenschotel met gemak op tafel. Jij kookt de aardappelen en snijdt de groenten, de oven doet de rest. Door halverwege de oventijd ei en geitenkaas toe te voegen wordt het lekker smeuïg.
The quantities provided above are averages only.
Always refer to the product label for the most accurate information about ingredients and allergens
200 g
Vastkokende aardappelen
¼ unit
Rode ui
1.5 unit
Tomaat
½ unit
Paprika
10 g
Munt, oregano en peterselie
1 unit
Knoflookteen
2 unit
Ei
(Contains Egg)
50 g
Feta
(Contains Milk)
1 unit
Varkensworst met peterselie en knoflook
50 g
Volle yoghurt
(Contains Milk)
½ unit
Komkommer
1 tablespoon
Fles olijfolie
½ tablespoon
Roomboter
(Contains Milk)
½ tablespoon
Extra vierge olijfolie
½ tablespoon
Wittewijnazijn
1 teaspoon
Zout
to taste
Peper en zout
Verwarm de oven voor op 220 graden. Breng ruim water met een flinke snuf zout aan de kook in een pan met deksel voor de aardappelen. Was ondertussen de aardappelen grondig en snijd in kleine stukken. Kook de aardappelen, afgedekt, 8 – 10 minuten.
Halveer de ui en snijd in halve ringen. Snijd de tomaat in kwarten. Verwijder de zaadlijsten van de paprika en snijd de paprika in reepjes. Ris de blaadjes oregano van de takjes en snijd grof. Pers de knoflook of snijd fijn en houd de helft apart.
Meng in een ovenschaal de ui, tomaat, paprika, oregano en de helft van de knoflook met 1/2 el olijfolie per persoon en breng op smaak met peper en zout. Bak de groenten 10 – 15 minuten in de oven. Voeg vervolgens de aardappelen toe en meng het geheel goed door. Breek per persoon 2 eieren bovenop de groenten en aardappelen. Verkruimel de feta erboven en bak nog 10 – 15 minuten in de oven.
Verhit de roomboter in een koekenpan met deksel en bak de varkensworst 2 – 3 minuten rondom op middelhoog vuur. Dek de pan af en bak nog 8 – 10 minuten op middelmatig vuur. Keer de varkensworst regelmatig om. Meng in een kleine kom intussen de overige knoflook en de volle yoghurt met peper en zout.
Halveer de komkommer in de lengte. Verwijder de zaadlijsten met een theelepel en snijd de komkommer vervolgens in halve maantjes. Ris de muntblaadjes van de takjes en snijd ze fijn. Meng in een saladekom de wittewijnazijn en extra vierge olijfolie met peper en zout tot een dressing. Meng de komkommer en munt met de dressing in de saladekom. Snijd de peterselie fijn.
Verdeel de groenten, aardappelen, eieren en worst over de borden. Garneer met de peterselie. Verdeel de yoghurtsaus ernaast. Serveer de komkommersalade erbij.