Hertenbiefstuk met cranberry-balsamicosaus
Hertenbiefstuk met cranberry-balsamicosaus

Hertenbiefstuk met cranberry-balsamicosaus

met aardappelgratin en frisse salade

Wist je dat cranberry is afgeleid van het Duitse kraanbere? Het bloemetje van de plant doet namelijk denken aan een kraanvogel!

Allergens:
Egg
Milk

The quantities provided above are averages only.

Always refer to the product label for the most accurate information about ingredients and allergens

Total Time25 minutes
Cooking Time25 minutes
DifficultyEasy

Ingredients

Serving amount

120 g

Venison steak

200 g

Potato gratin

(Contains Egg, Milk)

20 g

Cranberry chutney

½ piece

Shallot

25 g

Radicchio & romaine

65 g

Red cherry tomatoes

Not included in your delivery

¼ tablespoon

Balsamic vinegar

1.5 tablespoon

[Plant-based] butter

½ tablespoon

Extra virgin olive oil

1 teaspoon

White wine vinegar

¼ tablespoon

Mustard

½ teaspoon

Honey [or plant-based alternative]

2 tablespoon

Water for the sauce

to taste

Salt and pepper

Nutrition Values

Energy (kJ)3275 kJ
Calories783 kcal
Fat53.6 g
Saturated Fat23.8 g
Carbohydrate39.5 g
Sugar16.9 g
Dietary Fiber4.7 g
Protein32.5 g
Salt3 g
Due to the different suppliers we purchase our products from, nutritional facts per meal can vary from the website to what is received in the delivered box, depending on your region.

Utensils

Tall-Sided Pan
Aluminum Foil
Paper Towel
Salad Bowl

Cooking Steps

Voorbereiden
1
  • Haal de hertenbiefstuk uit de koelkast en laat op kamertemperatuur komen (zie Tip).
  • Verwarm de oven voor op 220 graden.
  • Snijd de sjalot in halve ringen.
  • Halveer de cherrytomaten.

Tip: Voor het beste resultaat haal je de hertenbiefstuk al een halfuur tot een uur voordat je begint met koken uit de koelkast en uit de verpakking.

Bakken
2
  • Dep de hertenbiefstuk droog met keukenpapier.
  • Verwijder het plastic van het gratinbakje en bak de gratin 20 minuten in de oven, of tot de gratin goudbruin kleurt.
  • Verhit ondertussen 1 el roomboter per persoon in een koekenpan op hoog vuur. Leg, zodra de roomboter goed heet is, de hertenbiefstuk in de koekenpan. Bak de biefstuk 2 minuten per kant (zie Tip).
  • Haal uit de pan, breng op smaak met peper en zout en laat rusten onder aluminiumfolie. 

Tip: Bak de biefstuk eventueel langer of korter, afhankelijk van hoe je je biefstuk het liefst eet.

Saus maken
3
  • Verhit de koekenpan met het bakvocht op middelhoog vuur en fruit hierin de sjalot 2 - 3 minuten, of tot de sjalot zacht is. 
  • Voeg de cranberrychutney en per persoon: 1/4 el zwarte balsamicoazijn en 2 el water toe. Roer goed en laat 2 minuten zachtjes inkoken.
  • Zet het vuur uit, roer 1/2 el roomboter per persoon door de saus en breng goed op smaak met peper en zout.
Serveren
4
  • Meng in een saladekom per persoon: 1/2 el extra vierge olijfolie, 1/4 el mosterd, 1 tl wittewijnazijn, 1/2 tl honing, peper en zout. Meng de sla en tomaat erdoor. 
  • Verdeel de gratin over de borden.
  • Snijd de hertenbiefstuk tegen de draad in in dunne plakken en leg naast de gratin. 
  • Schenk de cranberry-balsamicosaus over het vlees en serveer met de salade.

Weetje: Wist je dat cherrytomaten meer bètacaroteen bevatten dan gewone tomaten? Bètacaroteen is een antioxidant dat het lichaam beschermt tegen weefselschade en veroudering.