De oorsprong van dit gerecht ligt in Indonesië. Ajam besengek, ook wel ayam besengek genoemd, is een Indonesische recept met kip, kokosmelk en een kruidige saus. Wij hebben hier een vegetarische variant op bedacht. De cashewnoten zorgen voor voldoende eiwitten en de besengek currypasta is kruidig van smaak.
The quantities provided above are averages only.
Always refer to the product label for the most accurate information about ingredients and allergens
¼ unit
Rode peper
¼ cm
Verse gember
100 g
Zoete aardappel
75 g
Sperziebonen
125 milliliters
Kokosmelk
85 g
Basmatirijst
20 g
Gezouten cashewnoten
(Contains Peanuts, Tree nuts)
75 g
groene kool
(Contains Celery)
50 milliliters
Besengek-currypasta
(Contains Gluten, Milk, Celery)
½ unit
Sojasaus
(Contains Gluten, Soy)
½ tablespoon
Zonnebloemolie
to taste
Peper en zout
Kook 250 ml water per persoon in een pan met deksel voor de rijst.
Verwijder de zaadlijsten van de rode peper, schil de gember en snijd beide fijn. Schil de bataat en snijd in blokjes van 1 cm. Verwijder de uiteinden van de sperziebonen en snijd doormidden. Roer de kokosmelk door.
Kook de rijst, afgedekt, 8 – 10 minuten. Roer tussendoor een paar keer door. Giet daarna als het nodig is af en laat zonder deksel uitstomen.
Verhit een wok of hapjespan met deksel, zonder olie, op hoog vuur en rooster de cashewnoten goudbruin. Haal uit de pan en bewaar apart.
Verhit de zonnebloemolie in de wok of hapjespan met deksel en fruit de rode peper en gember 2 minuten op laag vuur. Voeg de bataat, sperziebonen en groene kool toe en roerbak 3 minuten op middelhoog vuur. Voeg de currypasta toe en roerbak nog 30 seconden.
Voeg de kokosmelk en 25 ml water per persoon toe. Dek de pan af en laat 10 minuten zachtjes koken. Haal na 5 minuten de deksel van de pan, zodat de curry kan indikken. Breng de curry op smaak met de sojasaus, peper en zout.
Verdeel de rijst en de curry over de borden. Garneer het gerecht met de cashewnoten.