Sambal telor is een bereiding uit de Indonesische keuken. Het unieke van dit gerecht is dat je gekookte eieren gaat marineren in een pittig sausje, gemaakt van sambal. Door de eieren even in te pakken, trekken de smaken nog beter in. De stukjes pinda geven het ei een lekkere bite.
The quantities provided above are averages only.
Always refer to the product label for the most accurate information about ingredients and allergens
2 unit
Ei
(Contains Egg)
1 unit
Knoflookteen
1 cm
Verse gember
¼ unit
Rode peper
150 g
Snijbonen
15 g
Pikante honingpinda's
(Contains Peanuts, Tree nuts)
½ teaspoon
Kerriepoeder
(Contains Celery, Mustard)
¼ unit
Komkommer
75 g
Noedels
(Contains Gluten)
1 unit
Pindakaas
(Contains Peanuts)
10 milliliters
Sojasaus
(Contains Gluten, Soy)
1 teaspoon
Sambal
½ teaspoon
Honing
1 tablespoon
Witte balsamicoazijn
to taste
Peper en zout
1 tablespoon
Zonnebloemolie
1 tablespoon
Ketjap manis
Breng de eieren aan de kook in een steelpan met water en kook in 6 – 8 minuten hard. Giet daarna af, laat schrikken onder koud water en pel de eieren.
Snijd of pers ondertussen de knoflook fijn. Schil de gember, verwijder de zaadlijsten van de rode peper en snijd beide apart fijn. Verwijder de steelaanzet van de snijbonen en snijd in dunne schuine reepjes van 1/2 cm.
Hak ¼ van de pinda’s fijn. Meng de currykruiden met de sambal, gehakte pinda’s en 1 tl water per persoon in een kom. Leg per ei een stuk vershoudfolie van 20 x 20 cm klaar en verdeel het sambalmengsel over ongeveer 7 x 7 cm. Leg het ei in het midden en vouw de folie er omheen zodat het hele ei is bedekt. Draai de uiteinden dicht. Herhaal dit voor de andere eieren.
Snijd de komkommer in halve plakken. Meng in een kom de honing met de witte balsamicoazijn en ⅓ van de rode peper. Voeg de komkommer toe en breng op smaak met peper en zout. Bewaar de komkommersalade in de koelkast.
Kook 500 ml water per persoon in een pan met deksel voor de noedels. Kook de noedels, afgedekt, 3 – 4 minuten. Giet daarna af en spoel af onder koud water.
Verhit de zonnebloemolie in een wok of hapjespan met deksel en bak de knoflook, gember en overige rode peper 2 minuten op middelmatig vuur. Voeg de snijbonen toe en bak, afgedekt, 8 minuten.
Roer ondertussen in een kom de pindakaas los met de sojasaus, ketjap en 2 el water per persoon. Voeg de noedels en de saus toe aan de snijbonen, zet het vuur hoog en roerbak nog 2 minuten. Verdeel de noedels over de borden. Bestrooi met de overige honingpinda’s en serveer met kwartjes ei en de komkommersalade.