Pastinaken zijn eigenlijk een van de oudste groenten die we kennen. Ze werden al in de oudheid gekweekt en werden vaak gebruikt als zoetstof voor gerechten.
The quantities provided above are averages only.
Always refer to the product label for the most accurate information about ingredients and allergens
1 piece
Garlic
½ piece
Onion
½ piece
Parsnip
150 g
Potatoes
5 g
Fresh flat leaf parsley
(May be present Celery)
10 g
Panko breadcrumbs
(Contains Wheat)
5 g
Shaved almonds
(Contains Almonds May be present Peanuts, Tree nuts, Sesame)
75 g
Cooking cream
(Contains Milk)
1 piece
Cod fillet
(Contains Fish)
125 g
Chestnut mushrooms
¼ piece
Lemon
1 pinch
Nutmeg
1 tablespoon
[Plant-based] butter
½ piece
Low sodium vegetable stock cube
1 tablespoon
Olive oil
to taste
Salt and pepper
Verwarm de oven voor op 200 graden. Snipper de ui. Pers de knoflook of snijd fijn. Schil de pastinaak en de aardappelen. Snijd beide in kleine blokjes van ongeveer 1 cm. Rasp de schil van de citroen met een fijne rasp en pers de citroen uit. Snijd de peterselie fijn. Meng in een kom de panko, het amandelschaafsel, de helft van de peterselie en per persoon: 1/2 tl citroensap en 1 mespuntje citroenrasp. Breng op smaak met peper en zout.
Breng ruim water aan de kook in een pan met deksel voor de aardappelen en pastinaak. Verkruimel de aangegeven hoeveelheid bouillonblokje boven de pan. Voeg de aardappelen, pastinaak en 25 ml room per persoon toe. Bewaar de overige room voor de saus. Kook 8 minuten. Giet daarna af en laat uitstomen.
Dep de vis droog met keukenpapier en wrijf in met peper en zout. Vet een ovenschaal in met 1/4 el olijfolie per persoon. Leg de vis erin en bedek ruim met het panko-amandelmengsel. Druk stevig aan en besprenkel met 1/4 el olijfolie per persoon. Bak de vis 10 - 15 minuten in de oven.
Verhit 1/2 el olijfolie per persoon in een koekenpan op middelhoog vuur en fruit de knoflook en de helft van de ui 2 minuten. Snijd ondertussen de champignons in kwarten. Voeg de champignons en overige peterselie toe en bak 4 - 6 minuten. Breng op smaak met peper en zout.
Verhit ondertussen de roomboter in een steelpan op middelmatig vuur. Fruit de overige ui 2 minuten. Rasp ondertussen 1 mespuntje nootmuskaat per persoon. Voeg de aardappelen, pastinaak en de overige room toe en laat 3 minuten zachtjes koken. Breng op smaak met de nootmuskaat en ruim peper en zout.
Verdeel de romige aardappelen en pastinaak over diepe borden. Schep de champignons ernaast en leg de kabeljauw erbovenop. Garneer met het overgebleven panko-amandelmengsel uit de ovenschaal en eventueel met de overige citroenrasp.