In dit gerecht smoor je de prei, die daardoor een zoete, volle smaak krijgt. Smoren is het bakken van groente, vis of vlees in weinig vet, met eigen of toegevoegd vocht en met de deksel op de pan. De stoom die ontstaat wordt onder de deksel gevangen en slaat vervolgens weer neer op de ingrediënten, waardoor het gesmoorde gerecht sappig blijft en niet uitdroogt.
The quantities provided above are averages only.
Always refer to the product label for the most accurate information about ingredients and allergens
100 g
Prei
300 g
Kruimige aardappelen
40 g
Veldsla
¼ unit
Citroen
10 g
Hazelnoten
(Contains Tree nuts May be present Peanuts, Sesame)
½ teaspoon
Geel mosterdzaad
(Contains Mustard)
1 unit
Kabeljauwfilet met huid
(Contains Fish)
1 tablespoon
Roomboter
(Contains Milk)
1 teaspoon
Mosterd
drizzle
Melk
(Contains Milk)
to taste
Peper en zout
Snijd de prei in de lengte doormidden en vervolgens in stukken van ongeveer 10 cm. Verhit de helft van de roomboter in een hapjespan met deksel. Leg de prei met de snijkant in de boter en breng op smaak met peper en zout. Smoor de prei, afgedekt, in 20 – 25 minuten gaar op middellaag vuur. Controleer regelmatig of de prei niet aanbrandt.
Schil of was ondertussen de aardappelen (doré) grondig en snijd in grove stukken. Zorg dat de aardappelen net onder water staan in een pan met deksel, breng afgedekt aan de kook en laat 12 – 15 minuten zachtjes koken. Giet daarna af en laat zonder deksel uitstomen.
Scheur ondertussen de veldsla klein. Snijd de citroen in partjes. Hak de hazelnoten grof. Verhit een koekenpan op hoog vuur en rooster de hazelnoten met het mosterdzaad, zonder olie, goudbruin (zie tip). Haal uit de pan en bewaar apart.
Dep de kabeljauwfilet droog met keukenpapier. Smelt de overige roomboter in dezelfde koekenpan op middelhoog vuur en bak de vis 2 – 3 minuten op het vel. Verlaag het vuur en bak de vis nog 1 – 2 minuten op de andere zijde. Breng op smaak met peper en zout. Haal de kabeljauw uit de pan en bewaar ingepakt in aluminiumfolie. Doe dit niet te lang, anders gaart de vis door en wordt hij droog.
Schenk 1 el water per persoon in de koekenpan met bakresten en verhit nog 1 minuut. Stamp de aardappelen met een aardappelstamper tot een grove stamppot. Roer de mosterd, het bakvet van de vis en een scheutje melk door de puree om hem smeuïg te maken. Voeg vervolgens de veldsla en de helft van het mosterdzaad en de hazelnoten toe en breng op smaak met peper en zout.
Verdeel de stamppot over de borden en leg de gesmoorde prei erbij. Garneer met de overige hazelnoten en mosterdzaad en serveer met de gebakken kabeljauwfilet. Leg op ieder bord een partje citroen zodat iedereen naar smaak het sap over de vis of de stamppot kan uitknijpen.