Seroendeng is een typisch Indonesisch bijgerecht met kokos, pinda's en specerijen, zoals komijn en koriander. In de Indonesische keuken wordt het vaak over de rijst gestrooid om het op smaak te brengen. De kipspiezen krijgen een lekkere smaak door de sereh, oftewel citroengras. Zodra je het blad kneust en ruikt, merk je meteen waarom het citroengras heet.
The quantities provided above are averages only.
Always refer to the product label for the most accurate information about ingredients and allergens
75 milliliters
Kokosmelk
85 g
Basmatirijst
½ unit
Komkommer
½ unit
Gele wortel
½ unit
Limoen
1 unit
Vers citroengras
110 g
Kipgehakt met Indonesische kruiden
10 g
Gezouten vliespinda's
(Contains Peanuts)
10 g
Kokosrasp
(May be present Sesame, Peanuts, Tree nuts)
½ teaspoon
Garam masala
2.5 g
Verse koriander en munt
(May be present Celery)
25 g
Volle yoghurt
(Contains Milk)
½ tablespoon
Wittewijn- of rijstazijn
(Contains Sulphites)
½ teaspoon
Suiker
½ tablespoon
Zonnebloemolie
Peper en zout
Kook de kokosmelk met 175 ml water per persoon in een pan met deksel voor de rijst. Voeg de rijst toe en kook, afgedekt, 10 – 12 minuten. Giet daarna af als dat nodig is en laat zonder deksel uitstomen.
Schaaf ondertussen met een kaasschaaf of dunschiller de komkommer en gele wortel in de lengte in linten. Pers het sap uit de helft van de limoen en snijd de overige limoen in parten. Meng in een kom per persoon 1 el wittewijnazijn, 1/2 tl limoensap en 1/2 tl suiker en roer goed door, tot de suiker opgelost is. Voeg de linten toe aan de kom en laat het zoetzuur intrekken. Schep af en toe om.
Halveer het citroengras in de lengte. Verdeel het kipgehakt in 2 delen per persoon en kneed het gehakt om de bovenste helft van de citroengrasstengel, als een saté.
Verhit de zonnebloemolie in een koekenpan met deksel op middelhoog vuur en bak de kipspiezen in 6 – 8 minuten rondom bruin. Verlaag het vuur, dek af en bak 5 – 6 minuten of tot de kip gaar is.
Verhit een koekenpan zonder boter of olie op middelhoog vuur. Voeg de vliespinda's, de kokosrasp en de garam masala toe en bak 5 – 6 minuten, of totdat de kokosrasp goudbruin is. Haal uit de pan en bewaar apart. Snijd ondertussen de koriander fijn en houd apart. Ris de blaadjes munt van de takjes en snijd fijn. Meng in een kom de munt met 1 tl limoensap per persoon, de yoghurt, peper en zout.
Serveer de kipspiezen met de kokosrijst en de zoetzure linten. Garneer met de seroendeng, koriander, de frisse yoghurt en limoenpartjes.