Klassieke voorgegaarde mosselen met frieten
Klassieke voorgegaarde mosselen met frieten

Klassieke voorgegaarde mosselen met frieten

met venkel en prei

Mosselen zorgen voor meer biodiversiteit. Ze zuiveren het water om zich heen, waardoor ander zeeleven het extra fijn vindt om bij mosselen in de buurt te zijn.

Allergens:
Mustard
Egg

The quantities provided above are averages only.

Always refer to the product label for the most accurate information about ingredients and allergens

Total Time30 minutes
Cooking Time25 minutes
DifficultyMedium

Ingredients

Serving amount

250 g

Potatoes

½ piece

Leek

½ piece

Fennel

1 piece

Garlic

500 g

Mussels

25 g

Mayonnaise

(Contains Mustard, Egg)

Not included in your delivery

50 milliliters

Low sodium vegetable stock

1 teaspoon

White wine vinegar

1 tablespoon

Olive oil

1 tablespoon

[Plant-based] butter

1.5 tablespoon

Mustard

to taste

Salt and pepper

Nutrition Values

Calories1115 kcal
Energy (kJ)4665 kJ
Fat71.3 g
Saturated Fat16 g
Carbohydrate73.8 g
Sugar6.7 g
Dietary Fiber13.6 g
Protein40 g
Salt4 g
Due to the different suppliers we purchase our products from, nutritional facts per meal can vary from the website to what is received in the delivered box, depending on your region.

Utensils

Baking Sheet with Baking Paper
Mussel pan or large soup pan
Small Bowl

Cooking Steps

Frieten bereiden
1

Verwarm de oven voor op 210 graden. Was of schil de aardappelen en snijd in frieten van maximaal 1 cm dik. Meng ze in een kom met 1/2 el olijfolie per persoon, peper en zout. Verdeel de frieten over een bakplaat met bakpapier. Bak 30 - 40 minuten in de oven, of tot ze goudbruin zijn. Schep halverwege om.

Voorbereiden
2

Snijd de prei in dunne ringen. Snijd de venkel in kwarten, verwijder de harde kern en snijd in smalle reepjes. Snijd het eventuele venkelloof fijn en houd apart. Pers de knoflook of snijd fijn en bereid de bouillon.

Groenten garen
3

Verhit 1/2 el olijfolie per persoon in een grote soep- of mosselpan met deksel op middellaag vuur en bak de prei en venkel 5 - 7 minuten, of tot ze zacht zijn. Voeg de knoflook toe en bak nog 1 minuut. Blus af met 50 ml bouillon per persoon en stoof, afgedekt, 5 minuten (zie Tip).

Tip: Heb je een restje witte wijn in huis? Voor meer smaak kan je de helft van de bouillon vervangen door witte wijn.

Mosselen bereiden
4

Voeg de mosselen met het vocht toe aan dezelfde grote soep- of mosselpan en schep goed om. Verhit de mosselen, afgedekt, ongeveer 5 minuten, of tot alle mosselen warm zijn. Roer per persoon: 1/2 el mosterd en 1 el roomboter door de mosselen. Gooi de mosselen die niet open zijn weg.

Mosselsaus maken
5

Meng ondertussen in een kleine kom de mayonaise met per persoon: 1 el mosterd, 1 tl wittewijnazijn en 1/2 el kookvocht van de mosselen. Breng op smaak met peper.

Serveren
6

Verdeel de mosselen met hun vocht en de groenten over diepe borden of kommen. Garneer eventueel met het venkelloof. Serveer met de frieten en de mosselsaus ernaast.

Weetje: De mosselen in dit gerecht zijn rijk aan jodium – een belangrijk mineraal voor de schildklier, stofwisseling en de groei van kinderen.