Kogelbiefstuk komt uit de bovenbil van het rund. Dit noemt men de kogel omdat het naast het kogelgewricht zit. Wist je dat de kogel samen met de haas het meest malse stukje vlees oplevert?
The quantities provided above are averages only.
Always refer to the product label for the most accurate information about ingredients and allergens
1 piece
Bell pepper
1 piece
Garlic
15 g
Fresh basil & oregano
50 g
Greek-style cheese
(Contains Milk)
85 g
Orzo
½ piece
Lemon
65 g
Red cherry tomatoes
15 g
Leccino olives
1 piece
Rump steak
½ tablespoon
[Plant-based] butter
to taste
Salt and pepper
to taste
Extra virgin olive oil
175 milliliters
Low sodium vegetable stock
1.5 tablespoon
Olive oil
Haal de kogelbiefstuk uit de koelkast. Verwarm de oven voor op 200 graden. Bereid de bouillon. Snijd de paprika in stukken van 1 - 2 cm. Pers de knoflook of snijd fijn. Ris de blaadjes van de takjes oregano en basilicum. Snijd de oregano fijn en het basilicum in reepjes. Snijd de witte kaas in blokjes.
Tip: Haal de kogelbiefstuk een halfuur tot een uur voordat je begint met koken uit de koelkast. Dan is de biefstuk ook vanbinnen op temperatuur.
Leg de stukken paprika in een ovenschaal en besprenkel de paprika met 1 el olijfolie per persoon. Rooster de paprika 20 - 25 minuten in de oven.
Verhit 1/2 el olijfolie per persoon in een wok of hapjespan met deksel op laag vuur. Voeg de orzo toe en roerbak 1 minuut op middelmatig vuur. Schenk de bouillon over de orzo en kook de orzo, afgedekt, in 10 - 12 minuten op laag vuur droog. Schep regelmatig om. Voeg eventueel extra water toe als de orzo te droog wordt. Meng de oregano, 2/3 van de olijven en 2/3 van de witte kaas erdoor. Breng op smaak met peper, zout en extra vierge olijfolie.
Tip: Voor extra smaak kun je ook de olie van de olijven toevoegen of de extra vierge olijfolie hiermee vervangen.
Rasp de schil van de citroen en pers de citroen uit. Meng in een kom per persoon 1/2 el extra vierge olijfolie, 2 tl citroensap, 1/2 tl citroenrasp, het basilicum, peper en zout. Halveer de cherrytomaten, voeg toe aan de kom en meng goed.
Verhit de roomboter in een koekenpan op middelhoog vuur. Dep de kogelbiefstuk droog met keukenpapier en wrijf hem in met peper en zout. Leg, zodra de roomboter goed heet is, de biefstuk voorzichtig in de pan en bak in 1 - 3 minuten per kant goudbruin. Voeg in de laatste minuut de knoflook toe en bak mee. Bestrooi met nog wat zwarte peper en laat minimaal 3 minuten rusten onder aluminiumfolie.
Tip: Geef je graag extra botersmaak aan je vlees? Voeg dan halverwege de baktijd een klontje boter toe aan de koekenpan en druip de gesmolten boter meermaals over de biefstuk.
Meng de geroosterde paprika door de orzo. Snijd de kogelbiefstuk in plakken. Verdeel de orzo over de borden en leg de kogelbiefstuk daar bovenop. Besprenkel de kogelbiefstuk met het bakvet. Serveer de tomatensalade ernaast. Garneer met de overige olijven en witte kaas.