.
The quantities provided above are averages only.
Always refer to the product label for the most accurate information about ingredients and allergens
½ unit
Ui
1 unit
Knoflookteen
100 g
Sperziebonen
100 g
Rundergehakt
½ unit
Appel
25 g
Besengek-currypasta
(Contains Gluten, Milk, Celery)
1 unit
Laurierblad
20 g
Mangochutney
(Contains Mustard May be present Tree nuts, Peanuts)
10 g
Rozijnen
(May be present Peanuts, Sesame, Tree nuts)
½ unit
Ei
(Contains Egg)
50 milliliters
Halfvolle melk
(Contains Milk)
50 g
Wortel
½ cm
Gemalen kurkuma
70 g
Surinaamse rijst
½ tablespoon
Roomboter
(Contains Milk)
to taste
Peper en zout
Verwarm de oven voor op 180 graden. Breng ruim water aan de kook in een pan met deksel voor de sperziebonen. Snipper de ui. Pers de knoflook of snijd fijn. Verwijder de steelaanzet van de sperziebonen en snijd de sperziebonen in 2 gelijke stukken.
Kook de sperziebonen 7 – 8 minuten in de pan met deksel. Giet daarna af, spoel af onder koud water en laat uitstomen zonder deksel. Verhit 1/2 el roomboter per persoon in een grote hapjespan met deksel. Fruit de ui en knoflook 2 - 3 minuten op middelmatig vuur. Voeg het rundergehakt toe, roer goed door zodat het gehakt fijn wordt en bak in 5 - 6 minuten bruin.
Rasp intussen de appel met een grove rasp. Voeg de geraspte appel, de currypasta, het laurierblad, de sperziebonen, rozijnen en de mangochutney toe aan het gehakt. Breng op smaak met peper en zout. Laat afgedekt nog 10 minuten sudderen op laag vuur.
Breng ruim water aan de kook in een andere pan met deksel voor de rijst en wortel. Meng in een kom de melk met het ei, breng op smaak met peper en zout en zet opzij. Snijd de wortel in dunne plakjes. Snijd het benodigde stuk kurkuma af. Kook de rijst samen met de wortelplakjes en het blokje kurkuma in 10 - 12 minuten gaar. Giet af indien nodig.
Giet het gehaktmengsel in een ovenschaal. Druk het met de bolle kant van een lepel goed aan. Schenk het eimengsel eroverheen. Bak de bobotie 20 - 25 minuten in de oven, of tot de custard bovenop dik en goudkleurig is.
Schep de bobotie op de borden. Serveer met de wortelrijst.