Bloemkool fijnhakken en als rijst serveren is heel populair. De bloemkool is sneller gaar en blijft knapperig, waardoor hij wat nootachtiger smaakt dan wanneer je hem zou koken. Deze variant is spannend door de combinatie met pittige peper, zoete bataat en de gerookte makreel.
The quantities provided above are averages only.
Always refer to the product label for the most accurate information about ingredients and allergens
250 g
Zoete aardappel
¼ unit
Rode peper
1.5 unit
Bosui
200 g
Bloemkool
1 teaspoon
Gemalen komijnzaad
80 g
Gerookte makreel
(Contains Fish)
½ tablespoon
Olijfolie
1 teaspoon
Sambal
to taste
Peper en zout
Breng in een pan met deksel 400 ml water per persoon aan de kook voor de bataat. Schil de bataat en snijd in blokjes van 2 - 3 cm. Kook de bataat in 4 - 6 minuten, afgedekt, beetgaar. Giet af en laat zonder deksel uitstomen.
Snijd ondertussen de rode peper fijn en de bosui in fijne ringen. Bewaar het witte en groene deel apart van elkaar. Snijd de bloemkool erg fijn tot korrels. Zo wordt het bloemkoolrijst.
Verhit de olijfolie in een wok of hapjespan en bak de rode peper en het komijnzaad 1 - 2 minuten op middelhoog vuur. Voeg de gekookte bataat toe en bak 6 - 8 minuten.
Voeg de bloemkoolrijst en het witte deel van de bosui toe aan de bataat. Roerbak 4 - 5 minuten op hoog vuur, of totdat de bloemkoolrijst de gewenste garing heeft.
Verdeel ondertussen de makreel met twee vorken in stukken. Voeg de makreel toe aan de wok of hapjespan en bak nog 1 minuut. Breng op smaak met de sambal, peper en zout.
Verdeel de bloemkoolrijst met bataat over de borden en garneer met het groene deel van de bosui. Voeg naar smaak meer sambal toe.