Wil je jouw zelfgemaakte tzatziki extra body en smaak geven en heb je tijd over? Laat de yoghurt dan eerst nog uitlekken in een fijne doek.
The quantities provided above are averages only.
Always refer to the product label for the most accurate information about ingredients and allergens
10 g
Fresh mint, oregano & parsley
½ unit
Garlic
½ unit
Onion
75 g
Orzo
(Contains Wheat May be present Lupin, Egg, Mustard, Soy)
100 g
Beef mince with kofta seasoning
(May be present Egg, Mustard, Celery, Soy, Gluten)
1 unit
[Persian] cucumber
50 g
Organic full-fat yogurt
(Contains Milk)
100 g
Chicken fillets with Mediterranean spices
125 g
Red cherry tomatoes
1 unit
Lebanese flatbread
(Contains Wheat)
20 g
Leccino olives
25 g
Greek-style cheese
(Contains Milk)
1 unit
Skewers
1.75 tablespoon
Olive oil
1 teaspoon
Balsamic vinegar
to taste
Salt and pepper
Verwarm de oven voor op 200 graden. Breng ruim water aan de kook in een pan met deksel voor de orzo. Ris de blaadjes van de oregano en snijd fijn. Pers de knoflook of snijd fijn. Snipper de helft van de ui fijn en snijd de andere helft in dunne halve ringen. Kook de orzo, afgedekt, in 12 - 14 minuten gaar. Giet af en spoel daarna met koud water.
Meng in een grote kom het gehakt met de gesnipperde ui, de helft van de oregano en de helft van de knoflook. Breng op smaak met peper en zout. Vorm van het gehakt 3 ovale gehaktballen (köfte) per persoon. Bewaar in de koelkast tot je ze gaat bakken.
Weetje: Dithiolthionen zijn bioactieve stoffen die voorkomen in knoflook. Ze hebben een positief effect op het cholesterolgehalte en werken als antioxidant.
Snijd de muntblaadjes fijn. Snijd de helft van de komkommer in kleine blokjes. Halveer de andere helft in de lengte en verwijder de zaadlijsten. Rasp de komkommer vervolgens met een grove rasp. Knijp, boven de wasbak, in delen zoveel mogelijk vocht uit de geraspte komkommer (zie Tip). Meng in een kleine kom de yoghurt met de geraspte komkommer, de helft van de munt en de overige knoflook. Breng op smaak met peper en zout.
Tip: Je kunt de geraspte komkommer uitknijpen met je handen, maar eventueel ook in een schone theedoek.
Meng in een ovenschaal de kipfilethaasjes met 1/2 el olijfolie per persoon en breng op smaak met peper en zout. Rijg de hele kipfilethaasjes aan de spiesen. Leg deze kipsouvlaki in de ovenschaal. Meng in een kom de cherrytomaten met per persoon: 1/2 el olijfolie en 1 tl balsamicoazijn. Breng op smaak met peper en zout. Verdeel de cherrytomaten over een bakplaat met bakpapier. Bak de kipsouvlaki en cherrytomaten 12 - 15 minuten in de oven, of tot de kip gaar is. Verwarm de laatste 1 - 2 minuten het platbrood mee in de oven.
Verhit 1/2 el olijfolie per persoon in een koekenpan met deksel op middelhoog vuur en bak de köfte in 2 - 4 minuten rondom bruin. Dek de koekenpan af en bak nog 4 - 6 minuten. Snijd ondertussen de olijven grof en snijd de bladpeterselie fijn. Meng in een kom de orzo met de komkommerblokjes, de overige ui, de olijven, de bladpeterselie, de overige oregano, de overige munt en 1/4 el olijfolie per persoon.
Serveer de orzosalade in een mooie grote schaal. Verkruimel de witte kaas over de salade. Verdeel de köfte en souvlaki over de borden. Serveer de tzatziki en de cherrytomaten er in aparte schalen bij. Serveer met het platbrood.