.
The quantities provided above are averages only.
Always refer to the product label for the most accurate information about ingredients and allergens
200 g
Broccoli
1 piece
Garlic
2 cm
Fresh ginger
½ piece
Red chili pepper
20 milliliters
Soy sauce
(Contains Soy, Wheat)
1 piece
Fillet of salmon
85 g
Brown rice
1.5 teaspoon
Brown sugar
1.75 tablespoon
Olive oil
to taste
Salt and pepper
Verwarm de oven voor op 200 graden en breng een bodempje water aan de kook in een pan met deksel voor de broccoli. Snijd de bloem van de broccoli in kleine roosjes en de steel in blokjes. Kook de broccoli in 5 – 7 minuten. Giet af.
Tip: In dit gerecht zit 250 g broccoli per persoon. Wist je dat deze hoeveelheid broccoli meer dan 100% van de ADH vitamine C bevat?
Pers ondertussen de knoflook of snijd fijn. Schil de gember en rasp of snijd fijn. Verwijder de zaadlijsten van de rode peper en snijd de rode peper fijn. Meng in een kom de rode peper, bruine suiker, sojasaus, gember en de helft van de olijfolie. Leg de zalm in de kom,zet in de koelkast en laat minimaal 10 minuten marineren. Schep af en toe om.
Tip: Op de huid van de zalm kan hier en daar nog een schub zitten. Deze kun je makkelijk verwijderen door voorzichtig met een mes tegen de richting van de huid in te krabben.
Meng ondertussen in een andere kom de overige olijfolie, de knoflook en de broccoli. Breng op smaak met peper en zout en verdeel de broccoli over een bakplaat met bakpapier. Bak de broccoli 15 – 20 minuten, of tot hij beetgaar is. Schep halverwege om.
Tip: TIP 1: Het mengen van de olie, knoflook en broccoli gaat gemakkelijk in een kom. Om afwas te besparen kun je ze ook mengen op de bakplaat. TIP 2: De topjes van de broccoli mogen donker worden voor een nootachtige smaak. Let er wel op dat het niet verbrandt.
Breng ondertussen ruim water aan de kook in een pan met deksel voor de rijst. Kook de rijst, afgedekt, in 12 – 15 minuten gaar. Giet af als dat nodig is en laat zonder deksel uitstomen.
Verhit ondertussen een koekenpan op middelhoog vuur en haal de zalm uit de marinade. Bak de zalm 2 – 3 minuten op de huid en 1 – 2 minuten op de andere zijde. Haal de zalm uit de pan en schenk nu de achtergebleven marinade in de koekenpan. Voeg ½ el water per persoon toe en verhit 2 minuten.
Tip: Wist je dat veel mensen te weinig vitamine D binnenkrijgen? Deze vitamine versterkt het immuunsysteem en is nodig voor de opname van calcium. Vette vis, zoals zalm, makreel, haring en sardine, zit er vol mee.
Verdeel de rijst over de borden. Leg de broccoli eromheen en de zalm boven op de rijst. Giet de saus uit de koekenpan over de zalm en de rijst.