Naast het neusje heb je ook het huidje van de zalm. Dat hebben we bewust laten zitten, omdat het zorgt voor extra smaak en gezonde omega 3-vetzuren bevat.
The quantities provided above are averages only.
Always refer to the product label for the most accurate information about ingredients and allergens
200 g
Broccoli
1 piece
Garlic
2 teaspoon
Fresh ginger
½ piece
Red chili pepper
20 milliliters
Soy sauce
(Contains Soja, Tarwe)
1 piece
Salmon fillet
(Contains Vis)
75 g
Quick-cook brown rice
½ sachet(s)
Gomashio-herb mix
(Contains Sesamzaad, Selderij)
1.75 tablespoon
Olive oil
1.5 teaspoon
Brown sugar
to taste
Salt and pepper
Verwarm de oven voor op 200 graden en breng ruim water met een snufje zout aan de kook in een pan met deksel voor de broccoli. Snijd de bloem van de broccoli in kleine roosjes en de steel in blokjes. Kook de broccoli, afgedekt, in 5 - 7 minuten gaar. Giet af en laat zonder deksel uitstomen.
Pers ondertussen de knoflook of snijd fijn. Schil de gember en rasp of snijd fijn. Verwijder de zaadlijsten van de rode peper (let op: pittig! Gebruik naar smaak) en snijd fijn. Meng in een kom de rode peper, bruine suiker, sojasaus (let op: zout! Voeg geleidelijk toe en proef goed tussendoor), gember en de helft van de olijfolie. Leg de zalm in de kom, zet in de koelkast en laat minimaal 10 minuten marineren (zie Tip). Schep af en toe om.
Tip: Op de huid van de zalm kan hier en daar nog een schub zitten. Deze kun je makkelijk verwijderen door voorzichtig met een mes tegen de richting van de huid in te krabben.
Meng ondertussen in een andere kom de knoflook, de broccoli en de overige olijfolie (zie Tip). Breng op smaak met peper en zout en verdeel de broccoli over een bakplaat met bakpapier. Bak de broccoli in 15 - 20 minuten in de oven, of tot de broccoli beetgaar is. De topjes van de broccoli mogen donker kleuren - dit geeft een nootachtige smaak. Schep halverwege om.
Tip: Om afwas te besparen kun je de olijfolie, de knoflook en de broccoli ook direct op de bakplaat met bakpapier mengen.
Breng ondertussen ruim water aan de kook in de pan met deksel van de broccoli voor de rijst. Kook de rijst, afgedekt, in 10 - 12 minuten gaar. Giet af indien nodig en laat zonder deksel uitstomen.
Verhit ondertussen een koekenpan op middelhoog vuur en haal de zalm uit de marinade. Bak de zalm 2 - 3 minuten op de huid en 2 minuten op de andere kant. Haal de zalm uit de pan en schenk de achtergebleven marinade in de koekenpan. Voeg 1/2 el water per persoon toe en verhit 2 minuten.
Weetje: Wist je dat veel mensen te weinig vitamine D binnenkrijgen? Deze vitamine versterkt het immuunsysteem en is nodig voor de opname van calcium. Vette vis, zoals zalm, makreel, haring en sardine, zit er vol mee.
Verdeel de rijst over de borden en leg de zalm bovenop de rijst. Leg de broccoli eromheen en strooi de gomasio erover. Giet de saus uit de koekenpan over de zalm en de rijst.