Een van de vele theorieën over hoe spaghetti carbonara aan zijn naam is gekomen, is dat de grote hoeveelheid zwarte peper die erover wordt gemalen deed denken aan kolengruis – daar zou 'carbone' vandaan komen, wat Italiaans is voor 'kolen'. Een andere is dat het simpelweg de pasta van de kolenmijnwerkers was. Het geheim van een goede carbonara: eenvoud. Deze variant maak je met orzo in plaats van spaghetti.
The quantities provided above are averages only.
Always refer to the product label for the most accurate information about ingredients and allergens
½ unit
Rode peper
200 g
Broccoli
85 g
Orzo
(Contains Gluten, Wheat May be present Soy, Lupin, Mustard, Egg)
¼ unit
Citroen
40 g
Spekblokjes
2 unit
Ei
(Contains Egg)
25 g
Geraspte pecorino
(Contains Milk)
1 tablespoon
Olijfolie
125 milliliters
Groentebouillon
½ tablespoon
Zonnebloemolie
to taste
Peper en zout
Verwarm de oven voor op 220 graden. Verwijder de zaadlijsten van de rode peper en snijd de rode peper fijn. Snijd de bloem van de broccoli in kleine roosjes en de steel in blokjes. Meng op een bakplaat met bakpapier de broccoli met de rode peper en de olijfolie. Breng op smaak met peper en zout. Bak 12 – 18 minuten in de oven, of totdat de roosjes knapperig zijn. Bereid ondertussen de bouillon.
Verhit ondertussen de zonnebloemolie in een wok of hapjespan met deksel. Voeg de orzo toe en roerbak 1 minuut op middelhoog vuur. Schenk de bouillon en 50 ml water per persoon over de orzo en kook de orzo, afgedekt, in 10 – 12 minuten op laag vuur droog. Schep regelmatig om. Voeg eventueel extra water toe als de orzo te droog wordt.
Rasp ondertussen de schil van de citroen. Snijd de citroen vervolgens door de helft, pers de ene helft uit en snijd de andere in parten. Verhit een koekenpan, zonder olie, op middelhoog vuur en bak de spekblokjes in 6 – 8 minuten knapperig. Voeg 1/2 tl citroensap per persoon toe, roer goed door en haal van het vuur.
Splits ondertussen de helft van de eieren door het eiwit voorzichtig door de ruimte tussen je vingers te laten glippen, zodat je de dooier overhoudt. Klop de eidooiers in een kom met de rest van de (volledige) eieren los. Meet per persoon 3 el van het geklutste eimengsel af en meng dat in een andere kom met de geraspte pecorino en flink wat zwarte peper.
Haal de wok of hapjespan van het vuur en meng snel de spekjes door de orzo. Voeg vervolgens onmiddellijk het ei-kaasmengsel toe en roer zorgvuldig en zo snel mogelijk door de orzo. Het is de bedoeling dat het ei niet stolt, maar een mooie, glanzende saus vormt die goed aan de orzo blijft kleven.
Verdeel de orzo alla carbonara en de geroosterde broccoli over de borden. Besprenkel en bestrooi de broccoli naar smaak met citroensap en -rasp. Serveer met de citroenparten.