Bloemkool is hartstikke gezond en je kunt er veel kanten mee op: je kunt 'm koken, er bloemkoolcouscous van maken of, zoals in dit geval, roosteren in de pan. De roosjes worden op die manier knapperig vanbuiten en heerlijk zacht vanbinnen. De smaak wordt door het roosteren een beetje nootachtig, wat goed bij de amandelen past.
The quantities provided above are averages only.
Always refer to the product label for the most accurate information about ingredients and allergens
2.5 g
Verse citroentijm
(May be present Celery)
150 g
Bloemkool
50 g
Bimi
½ unit
Sjalot
1 unit
Knoflookteen
10 g
Amandelschaafsel
(Contains Almonds May be present Peanuts, Sesame, Tree nuts)
85 g
Orzo
(Contains Gluten, Wheat May be present Soy, Lupin, Mustard, Egg)
25 g
Parmigiano reggiano-vlokken
(Contains Milk)
175 milliliters
Groentebouillon
1 tablespoon
Olijfolie
1 tablespoon
Roomboter
(Contains Milk)
to taste
Peper en zout
Bereid de bouillon. Ris de blaadjes citroentijm van de takjes. Weeg de bloemkool af, snijd de bloem van de bloemkool in zeer kleine roosjes en de steel in blokjes. Snijd de bimi doormidden. Snipper de sjalot en pers de knoflook of snijd fijn.
Verhit de olijfolie in een hapjespan met deksel op middelhoog vuur. Voeg de knoflook, de citroentijm, de bloemkool, de bimi en 3 el water per persoon toe en bak, afgedekt, 18 – 22 minuten. Schud de pan af en toe, zodat de groenten niet aanbranden.
Verhit ondertussen een koekenpan, zonder olie, op middelhoog vuur en rooster de geschaafde amandelen 3 – 4 minuten, of tot ze beginnen te kleuren. Haal uit de pan en bewaar apart.
Verhit de roomboter in een pan met deksel en fruit de sjalot 2 – 3 minuten op middelhoog vuur. Voeg de orzo toe, roer door tot elke korrel omringt is met boter en blus af met de bouillon. Kook de orzo, afgedekt, in 10 – 12 minuten op laag vuur droog. Schep regelmatig om. Voeg eventueel extra water toe wanneer de orzo te droog wordt.
Voeg de helft van de parmigiano reggiano toe aan de orzo en laat al roerend smelten. Breng op smaak met peper en zout.
Verdeel de orzo over de borden, schep de bloemkool met tijm over de orzo en garneer met de bimi, het gebakken amandelschaafsel en de overige parmigiano reggiano.